76 Re: IZBOR NA HADISI RIJADUS -S-SALIHIN Вто 02 Aвг 2011, 5:31 pm
muharem fazli
Талиб
95.) Prednosta na prenesuvanje na radosni vesti i čestitsnje
Allah subhanehu ue teala vo Kur’anot veli:
“Za onie koi izbegavaat da mu se klanjaat na idolite i koi na Allah mu se obraќaat,nimi im se nameneti radosni vesti,zatoa zaraduvaj gi moite robovi.Koi Kur'an slušaat i koi go sledat ona naj ubavoto vo nea,nimi Allah gi upatil na praviot pat i tie se pametni.“ (Sura Ez-Zumer 39:17-18)
“Nivniot Gospodar im praќa dobri vesti deka ќe im bide milostiv i blagonaklonet,i deka ќe gi vovede vo Xennetski gradini,kade večno ќe uživaat.“ (Sura Et-Tevbe 9:21)
“I raduvajte mu se na Xennetot,koj vi e veten.“ (Fussilet 41:30)
708.Abdullah bin Ebu-Auf prenesuva:“Allahoviot Pratenik s.a.v.s., mu prenese dobri vesti na Hatixa r.a.,za dvorecot od probivni biseri vo Xennet,slobodna od sekakva maka. (Rijadus-Salihin Hadis br.708)
709.Ebu-Musa el-Ešari r.a,prenesuva deka kako zel abdest vo svojata kuќa,potoa izlegol i rekol:“Denes ќe go sledam Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,i ќe bidam cel ovoj den so nego.”Dojde vo xamija i praša za Pratenikot s.a.v.s.Mu rekoa:“Zamina vamu!”Ebu-Musa reče:“Izlegov po negoviot trag prašuvajќi se za nego,dodeka ne vleze vo zagradeniot prostor na bunarot Eris.Sednav kaj vratata dodeka Pratenikot s.a.v.s.,ne izvrši nužda i ne zede abdest.Potoa pristapiv kon nego,a toj veќe si sednal na bunarot Eris, nasred nejzinata ograda,gi otkri potkolenicite,stavajќi gi nozete vo bunarot.Go poselamiv i otidov sednav kaj vratata velejќi:“Denes sigurno ќe bidam čuvar na Allahoviot Pratenik s.a.v.s!”
Dojde Ebu-Bekr r.a.,i ja turna vratata i prašav:“Koj e?”
Reče:“ Ebu Bekr.”Počekaj”.Potoa otidov i rekov:“Allahov Prateniku,ovoj e Ebu Bekr i bara dozvola da vleze.”Reče:“Dozvoli mu i zaraduvaj go so Xennet.”Se vrativ i na Ebu Bekir mu rekov:
“Vlezi,Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,te zaraduva so Xennet.”
Ebu Bekir vleze i sedna desno od nego na ogradata,gi spušti nozete vo bunarot,onaka kako što napravi Pratenikot,s.a.v.s.,otkrivajќi gi potkolenicite.Se vrativ i sednav.Go ostaviv bratot da zema abdest i potoa da mi se pridruži.
Rekov:“Ako Allah saka nekomu dobro,mislejќi na svojot brat,sega ќe go dovede.”
Potoa,nekoj ja otvori vratata.Prašav:“Koj e?”
Reče:“Omer ibn el-Hattab.”Rekov:“Počekaj malku.”
Otidov do Pratenikot s.a.v.s.,go poselamiv i rekov:
“Ovoj e Omer i bara da vleze.”Reče:“Dozvoli mu i zaraduvaj go so Xennet.”
Se vrativ i na Omer mu rekov:“Ti dozvolil,i te zaraduva so Xennet.”
Omer vleze,sedna do Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,od levata strana na ogradata,spuštajќi gi noxete vo bunarot.Se vrativ,sednav i rekov:“Ako Allah saka nekomu dobro,mislejќi na svojot brat,sega ќe go dovede.Vo toj čas,nekoj ja otvori vratata.Prašav:“Koj e?”
Reče:“Osman ibn’Affan.”Rekov:”Počekaj.”Otidov do Pratenikot s.a.v.s.,i go izvestiv.Reče:”Dozvoli mu i zaraduvaj go so Xennet,vrz iskušenieto što ќe mu se sluči.”Se vrativ i rekov:“Vlezi,Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,te zaraduva so Xennet vrz iskušenieto što ќe ti se sluči.”
Vleze.Bidejќi ja najde ogradata popolneta,sedna sproti niv,od drugata strana.
Seid ibn el-Musejjeb rekol:“Toa go protolkuvav deka,taka ќe im bidat naredeni grobovite (kaburite).”
Vo drugoto predanie stoi:“.... Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,mi naredi da ja čuvam vratata.”
Vo istitoto predanie stoi deka Osman,koga go zaraduval,se zahfalil na Vozvišeniot Allah velejќi:”Allah e Toj koj pomaga.” (Rijadus-Salihin Hadis br.709)
711.Ibn Šumase prenesuva:“Dojdovme kaj’Amr ibn el-‘As r.a.,na poseta pred negovata smrt.“Toj dolgo plačeše, svrtejќi go liceto kon xidot,pa,sin mu počna da mu zboruva:“O tatko,neli te zaraduva Allahoviot Pratenik s.a.v.s., so toa i toa?”
Toj se svrte so liceto i reče:“Navistina najvredno e svedočanstvoto (šehadetot) što go podgotviv, deka nema drug bog osven Allah i deka Muhammed e Allahov Pratenik.Navistina jas pominav niz tri vremenski periodi.Bev takov,što nikoj ne go mrazeše Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,poveќe od mene,i ništo ne ќe mi beše po milo da mu se dofatam i da go ubijam.Da umrev vo taa sostojba,ќe bev od žitelite na Xehennemot.Koga Allah dade Islamot da vleze vo moeto srce,mu dojdov na Pratenikot s.a.v.s.,i mu rekov:“Pruži ja desnata raka da ti vetam!”Toj ja ispruži svojata desna raka,a jas svojata raka go trgnav.Reče:“Što ti e'Amr?”Rekov:“Sakav da postavam uslov.”Reče:“Što ќe usloviš?”Rekov:“Da mi bide prosteno.”Reče:“Zarem ne znaeš deka Islamot go briši ona što bilo pred nego,i deka hixrata ja briši ona što bilo pred nea,i deka haxot briši ona što bilo pred nego?”I nikoj togaš ne mi beše pomil od Allahoviot Pratenik s.a.v.s.,i po cenet pred moite oči od nego.Nemožev da mu se nadgledam, kolku go cenev i poštuvav.Da me prašaše da ti go opišam,ne bi možel zošto nemožev da mu se nagledam.Da umrev vo taa sostojba,bi se nadeval da bidam Xennetlija.Potoa postanav namesnik i odgovoren za mnogu raboti,pa neznam kakva e mojata situacija vo toj pogled.Pa koga ќe umram,neka ne me sledi ona koja narekuva (gatačka).A koga ќe me stavite vo kabur (grob), nagramadite zemja na mene poleka, potoa sednete okolu mojot grob tolku vreme,kolku što može da se zakole kamilata i da se podeli nejzinoto meso, za da ja počuvstvuvam vašata prisutnost i razmisluvam što ќe im odgovoram na pratenicite (Munkir i Nekir) na mojot Gospodar.” (Rijadus-Salihin Hadis br.711)