1 Кој е Иса а.с/Исус според Библијата Вто 20 Дек 2011, 5:24 pm
Muaz al Islam
Модератор
Кој е Иса а.с/Исус според Библијата
Во текстот кој ке го наведам ке ги разгледаме дел од Библиските цитати кој зборуваат за Иса а.с/Исус. Самата Библија во себе содржи цитати кој кажуваат дека Исус не е Бог, ниту Божји ссин, туку Исус е само Божји пратеник.
Еве извадоци од Библијата:
Евангелије според Јован
Глава 5, Цитат-30:
„[You must be registered and logged in to see this link.] Јас ништо не можам да правам Сам од Себе; како што слушам, така судам, и Мојот суд е праведен, зашто не ја барам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме прати.“
Во горенаведениот цитат според Евангелијето од јован гледаме дека Исус рекол дека ЈАС НЕ МОЖАМ ДА ПРАВАМ САМ ОД СЕБЕ. Тоа е точно така, Иса а.с/Исус е Божји пророк кој ги извршува наредбите од својот Господар. Божјиот Роб ништо не прави сам по себе туку ги извршува Божјите наредби. Во другиот дел Иса а.с/Исус вели: „ како што слушам, така судам, и Мојот суд е праведен, зашто не ја барам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме прати.“
Тука гледаме дека Иса а.с./Исус тврди дека Судот единствено му припаѓа само на Единствениот Бог-Аллах. Иса а.с/Исус самиот кажува дека не ја бара волјата Негова туку ја бара волјата и суди според она што го објавил оној кој го ПРАТИЛ.Овој дел на кого му припаѓа судот исто така спомнат е и во КУРАНОТ-Аллаховиот говор, а ке видиме дека и Иса а.с/Исус истото го правел.
Аллах џ.ш во Куранот вели: „Судот(власта) Му припаѓа само на Аллах“ (Поглавје-Јусуф,40). Исто така гледаме во овој дел од Куранот дека станува збор дека Судот (власта) му припаѓа само на Едниот, Единствениот Бог-Аллах.
Да се навреатеме уште на последниод дел од Цитатот според Евангелијето од Јуван кој навистина е многу добро објаснето за Иса/Исус а.с. Во овој дел Иса а.с/Ису рекол: , туку волјата на Оној, Кој Ме прати.“ Во овој цитат што всушност сака Иса а.с/Исус да ни каже? Иса а.с/Исус во овој дел самиот кажува дека Не е ниту Божји Син, Ниту пак Бог, Ниту пак Дел од Тројството, туку кажува: ОНОЈ КОЈ МЕ ПРАТИ. Во ове зборови ние гледаме дека Иса а.с./Исус му кажа на својот народ дека е Божји пратеник. Тука исти така гледаме дека секао дека Има некој Поголем, Посилен од Него.
П.С: Ова е еден цитат од библијата кој навистина е доволен за спознавање на Вистината!!!
Уште еден извадок од Библијата:
Евангелије според Марко
Глава-13 Цитат-30
„[You must be registered and logged in to see this link.] А за оној ден и час, никој не знае: ни ангелите на небото, ниту Синот, а само Таткото.” “
Во овој цитат според Марко, Глава 13, Цитат 30- Многу добро ни е укажана уште една голема вистина, која Христијаните всушност не можат да ја познаат.
Во овј дел народот во времето на Иса а.с/Исус го прашаа на Иса а.с/Исус за Судниот Ден. Всушност го прашале кога ке настапи Судниот Ден?
Ние знаеме дека настапувањето на овој Голем Ден го знае само Бог никој друг. Во овој цитат гледаме дека Иса а.с/Исус му одговорил дека за Тој ден никој не знае ниту Анѓелите на небото ниту пак СИНОТ-(Според христијаните ИСА А.С/ИСУС) а само Таткото-(БОГ).
Значи тука ние гледаме дека уште еднаш Иса а.с/Исус им докажува на народот дека не е Бог ниту пак Син Божји!!!!
А воедно овој Цитат ни укажува дека: Кога христијаните тврдат дека Светото Тројство е едно исто тка гледаме дека всушност СВЕТОТО ТРОЈСТВО НЕ Е ИСТО.
П.С: Мислам за почеток доволно е и незнам всушност што ке одговорите на овој коментар.!