1 Што вели Библијата за Мухаммед а.с Саб 20 Aвг 2011, 11:41 am
muharem fazli
Талиб
Бисмил-лахир-Рахманир-Рахим
ПРВАТА ОБЈАВА ВО (Джебелу'н-Нур) ПЛАНИНАТА ХИРА[
ПРВАТА ОБЈАВА ВО (Джебелу'н-Нур) ПЛАНИНАТА ХИРА[
Една ноќ,наспроти последните десет дена на месецот Рамазан,пред Мухаммед с.а.в.с.,замислен и задлабочен во длабоки мисли,одеднаш блеснало Светло,се осветли пештерата........Мухаммед с.а.в.с.,
затрепери,ги подигнал рацете,да ги заштити очите
Светлината се пртворила во лик.Мухаммед с.а.в.с.,ги слушнал јасно зборовите:
О Мухаммеде,син на Абдуллах! Јас мелекот Џибраил (Габриел) ти носам од Аллах,Господарот на Световите,
Радосна Вест.Избран си за Аллахов Пратеник!,,Потоа Џибраил а.с.,му рекол;
Икре Бисми Раббикеллези Халек.Халекал Инсане Мин 'Алек....."Учи,племенит е Господарот твој,Кој што подучува на перо,Кој го подучува човекот тоа што не го знае”. (Сура Ел-Алек 96:1-5)
Пејгамберот с.а.в.с.,одговорил;"Ме ене би кари'ин." ”Јас не знам да читам”Џибраил а.с.,го повторил повикот,а Мухаммед с.а.в.с.,одговорил дека не знае да чита.Тоа се повторило три пати.Потоа Џибраил а.с.,
му се приближи,го прегрна и го стегна околу градите толку јако,што
Пејгамберот с.а.в.с.,помисли дека ќе умре.
Потоа мелекот Џибраил а.с.,му покажал на Мухаммед с.а.в.с, како да земе абдест.
Кога Светлото Џибраилово почнало полека да гасне,а ликот да исчезнува.Мухаммед с.а.в.с.,целиот со тресенје,во чудна грозница од пештерата побрзал да си дојде дома,со Хатиџа р.анха,верната сопруга,да ја подели возбудливата Голема Вест.
Хатиџа р.а.,во почетокот се исплашила,гледајќи го покриениот возбуден и задишан сопруг.
Но,кога Мухаммед с.а.в.с.,и раскажал што видел и слушнал,Хатиџа р.а.,се израдувала,радосна поради големата милост која го осветли племенитиот и добар Мухаммед с.а.в.с.,Ни за момент не се посомнева во вистинитоста на Големата Вест.
Врз основа на тој настан,Возвишениот Аллах џ.ш.,објави:
О ти,покриен! Стани и опоменувај!” (Сура Ел-Муддессир 74:1-2)
По објавениот ајет,Хатиџа р.а.,му рече на Мухаммед с.а.в.с.:,,Жими Оној во чија моќ е мојот живот,јас сум целосно сигурна дека ти навистина си добил Објава и дека си станал Божји Пратеник.,,и Мухаммед с.а.в.с, во Хатиџа го добил првиот предаден следбеник,ја добил првата муслиманка во ново време.
Настанот во пештерата Хира потполно го окупирал Мухаммед с.а.в.с.,целиот бил вознесен во,,пламен”.
Учи во името на Аллах...,,Звонело во ушите на Мухаммед с.а.в.с.,Аллаховиот збор го обзела целото суштество.
Мухаммед с.а.в.с.,синот на Абдуллах обдарен е со Аллахово пратеништво со света мисија Исламот да го објави на целиот човечки род.,,
БИБЛИЈАТА ГО ПОТВРДУВА ПРОРОЧАНСТВОТО НА МУХАММЕД С.А.В.С
Кога Пејгамберот с.а.в.с.,му одговорил на Џибраил а.с.,;"Ме ене би кари'ин." ”Јас не знам да читам”,се исполни пророќанството како што стои во Библијата:
“Ќе им издигнам Пророк од среде нивните браќа,како што си ти,Ќе ги положам своите зборови во неговата уста,за да им каже се што ќе му заповедам”
Види во Библијата; (Стариот Завет) (Второзаконие Петта Книга Мојсеева Глава18 пасус 18[/size]
Аргумент;
МК-Библија 1999-Ис.29:12
Во книгата на Изаија 29 стих 12,читаме
“А ако му биде дадена на некој што не знае да чита,велејќи:”Читај го тоа”!–тој ќе одговори:”Не знам да читам”[/size]
Аргумент;
МК-Библија 1990-Јов.16:12
Во Новиот Завет,Иса а.с. (Исус) нека е Аллаховиот мир над него,на своите апостоли им рекол:
Имам уште многу да ви кажувам,но сега не можете да носите”.
Аргумент; МК-Библија 1999-Јов.16:13
А кога ќе дојде Тој,Духот на Вистината,ќе еве упати во сета вистина
зашто нема да зборува Сам од Себе,а ќе зборува она што слуша,И ќе ви навести за нештата што ќе дојдат”.
Аргумент;
Аллаховиот повик кон целиот свет,гласи:
Што во преводот значи:“Денес ви ја надополнив верата вера и го исполнив благодатот Мој кон вас,и задоволен сум Исламот да ви биде вера”. (Кур’ан Сура Ел-Маиде 5:3)
Аргумент;
Возвишениот с.в.т.,во Кур’анот вели:
И Ние те испративме само како милост на световите! (Сура Ел Енбија 21 ајет 107)
Аллаховиот повик кон целиот свет,гласи:
На оној кој сака друга вера освен Исламот-нема да му се прими.Но,тој на Ахирет ќе биде мегју поразените." (Кур'ан Сура Ал-Имран 3:85
Аргумент;
Возвишениот с.в.т.,во Кур’анот вели:[/size]
О верници,плашете се од Аллах со плашливост вистинска.И умрете само како Муслимани!
(Сура Ал-Имран 3:102)
Аргумент;
Возвишениот с.в.т.,во Кур’анот вели:
И не зборува по желба своја,туку тоа е само Објава што се објавува!Го поучува Силниот и Моќниот” (Кур’ан-Сура Ен-Неџм 53:3-5)
ВОЗВИШЕНИОТ АЛЛАХ Џ:Ш .НИ ДАВА ДО ЗНАЕНЈЕ ДЕКА ОВА ПРОРОЧАНСТВО Е ВО ТЕВРАТ (СТАРИОТ ЗАВЕТ), И ВО ИНДЖИЛ (НОВИОТ ЗАВЕТ)
АРГУМЕНТ;
Возвишениот с.в.т.,во Кур’анот вели
Оние кои го следат гласникот пејгамбер (Мухаммед),кој не знае да пишува и да чита,кого го наогјаат заведен кај нив-и во Теврат и во Инџил- “ Види; (Кур’ан Сура Ел-А’раф 7:Ајет 157)
Благодарност му припаѓа на Аллах џ.ш.