1 Исус (не) е Бог во евангелијата Пон 30 Апр 2012, 2:12 am
Muaz al Islam
Модератор
Исус (не) е Бог во евангелијата
1. Само во едно место во Евангелјата е Исус 'можеби' Бог од страна на негов ученик Томас:
Јован 20:28: Тогаш Тома Му се обрати со зборовите: „Ти Си мојот Господ и мојот Бог!“ –
Ова е погрешен превод
Да го видиме контекстот:
25 / Другите ученици го
уверуваа: „Го видовме Господ!“ Но тој им велеше: „Додека на Неговите
раце не ги видам лузните од клиновите и не ги ставам прстите во раните
од клиновите, а раката под Неговите ребра - нема да поверувам!“
ð Господ е Лорд на англиски или Кириос што не значи Бог, тоа е само титула, како Господине и сл.
Тома не верува дека Исус е жив, а не не дали е Бог!
27/Потоа Исус му рече на
Тома: „Стави ги своите прсти овде и погледни ги Моите раце; испружи ја
раката и стави ја на лузната под Моите ребра. И престани да се сомневаш,
туку верувај!“
=> Од овде се заклучува и бара да верува дека е жив, но не дека е Бог
28 /апекритхē (Одговори) Тхōмас(Тома) каи (и) еипен (реце) аутō (нему-на Исус): Хо кириос (Господ-Лорд) моу (мој) каи (и) Хо тхеос (Бог) моу (мој)
=> значи Томас му вика О Мој Господе! Мој Боже! кога му ги гледа раните, а не како во македоснкиот превод " Ти си мој Господ и мој Бог"
29/А Исус му рече: „Ти поверува затоа што Ме виде; благословени се оние што веруваат, иако не Ме виделе!“
=> Тома поверува дека е жив, дека го виде, не дека му рекол на него Бог
-------------------------------------
2. Марк, Матеј, Лука не го гледат Исус како
Бог, туку пророк-син на бог и месих, само Јован и неговите писма го
гледат Исус како божествен, но не и еднаков со Бог! (иако и ова е опасно и дело со кое се излегува од вера)
-------------------
3. Што велат лугето кои го гледат Исус кој е:
-Петар:
Марко 8:29/ Тогаш Исус ги праша: „А за кого Ме сметате вие?“
Петар одговори: „Ти си Месијата!“
=> Месиха-Кристос=е човек, но не и бог, оној кој е именуван да направи нешто од Бог. Пример има месих свештеник, месих пророк, месих крал. Месих(месијата) што евреите го чекале е крал-владател кој ке биде од лозата на Давид кои ќе го ослободи Израел, месих не е Бог , ниту се подразбира дека е бог.
-Инвалидот и народот:
Марк 9:7 Човекот стана и оздравен си отиде дома. 8 Кога го виде ова, народот го обзеде страв, па Му оддаде слава на Бога, што им пратил човек со ваква моќ.
=> Слава на бога сто пратил ваков човек Исус
-Апостолите:
Матеј14:32 Штом влегоа во бротчето, ветрот престана. 33 Учениците кои беа во бродот паднаа ничкум пред Него и Му рекоа: „Ти Си навистина Божјиот Син!“
=> Божји Син- не е божество или Бог, туку титулла, и Давид е наречен божјин син и други (Нешто слично кога некој некого ќе нарече Божји слуга, или Божји роб)
-Лука 24:19/ Тој ги запраша: „За што станува збор?“ Тие Му одговорија: „За она што Му се случи на Исус од Назарет! Тој беше човек, пророк и се докажа како силен на зборови и на дела, како пред Бога така и пред луѓето. 20 Но нашите свештенички поглавари и управниците. Го уапсија и Го предадоа за да биде осуден на смрт и потоа Го распнаа. 21 А ние се надевавме дека Тој е Месијата што ќе го ослободи Израел! Еве, веќе е трет ден откако тоа се случи.
-народот:
Матеј 21:46 Затоа, тие сакаа да Го уапсат, но се плашеа од народот, кој Го сметаше Исуса за пророк.
Лука 7:16 Страв ги обзеде сите и Му
оддаваа слава на Бог, велејќи: „Голем пророк се појави меѓу нас! Бог
дојде за да го спаси Својот народ!“
Лука18:43 Во истиот миг, човекот прогледа и Му се
придружи на Исус, славејќи Го Бога, а и сиот народ, кога го виде ова, Му
оддаваше слава на Бог.
Јован 6:14 Кога го видоа чудото што Исус го
направи, луѓето говореа: „Овој навистина е Пророкот чие доаѓање на
светот ни беше предвестено!“
-Бог:
Лука9:35 а од облакот се чу глас, кој рече: „Ова е Мојот Син, Избраникот Мој; Него слушајте Го!“
=> божјиот син е избраник,пророк не Бог
-Лепрозниот
Лука17:15 Еден од нив, кога виде дека оздраве, се врати кај Исус, славејќи Го Бога на сиот глас.
=> слава на Бога а не на Исус
-Лука:
Акти на Апост. 4:27 "...се здружија против Исус, Твојот свет Слуга, Кого Ти Го определи за Месија."
-Слепиот:
Јован 9:17 Затоа повторно му се обратија на слепиот: „Што мислиш ти за човекот што ти ги отворил очите?“
„Пророк е!“ - одговори тој.
4. Прологот на Јован каде Исус се нарекува Логос и Бог, е интерполација во Јован и е земена од грчката фолозофија за разбирањето на Логосот преку кој се создава сè.
5. Како да се коментират чудните изјави во Јован-последното пишувано еванглие, зборови кои се припишуваат на Исус, како на пример
Јован14:20 Кога ќе дојде тој ден, ќе сфатите дека Јас сум едно со Мојот Татко, вие сте едно со Мене и Јас сум едно со вас.
=> метафора, симболицно, а не буквално.
6. Кој одговара на молбата!
Јован15:16 "...Тогаш Мојот небесен Татко ќе ви ја исполни секоја молба што ќе Му ја упатите во Мое име."
==> Исус е божество или нешто повеке од пророк само во Јован,во Писмата на Јован и во некои од писмата на Павле; дека Исус е човек и пророк воопшто не станува збор
-Лугето околу Исус и народот не верувале дека тој е Бог, додека бил меѓу нив, потоа се појавиле луѓе кои претендирале дека Исус е поголем од она што се знаело и верувало за него.
Подготвил:
Артон Феска
[You must be registered and logged in to see this link.]
1. Само во едно место во Евангелјата е Исус 'можеби' Бог од страна на негов ученик Томас:
Јован 20:28: Тогаш Тома Му се обрати со зборовите: „Ти Си мојот Господ и мојот Бог!“ –
Ова е погрешен превод
Да го видиме контекстот:
25 / Другите ученици го
уверуваа: „Го видовме Господ!“ Но тој им велеше: „Додека на Неговите
раце не ги видам лузните од клиновите и не ги ставам прстите во раните
од клиновите, а раката под Неговите ребра - нема да поверувам!“
ð Господ е Лорд на англиски или Кириос што не значи Бог, тоа е само титула, како Господине и сл.
Тома не верува дека Исус е жив, а не не дали е Бог!
27/Потоа Исус му рече на
Тома: „Стави ги своите прсти овде и погледни ги Моите раце; испружи ја
раката и стави ја на лузната под Моите ребра. И престани да се сомневаш,
туку верувај!“
=> Од овде се заклучува и бара да верува дека е жив, но не дека е Бог
28 /апекритхē (Одговори) Тхōмас(Тома) каи (и) еипен (реце) аутō (нему-на Исус): Хо кириос (Господ-Лорд) моу (мој) каи (и) Хо тхеос (Бог) моу (мој)
=> значи Томас му вика О Мој Господе! Мој Боже! кога му ги гледа раните, а не како во македоснкиот превод " Ти си мој Господ и мој Бог"
29/А Исус му рече: „Ти поверува затоа што Ме виде; благословени се оние што веруваат, иако не Ме виделе!“
=> Тома поверува дека е жив, дека го виде, не дека му рекол на него Бог
-------------------------------------
2. Марк, Матеј, Лука не го гледат Исус како
Бог, туку пророк-син на бог и месих, само Јован и неговите писма го
гледат Исус како божествен, но не и еднаков со Бог! (иако и ова е опасно и дело со кое се излегува од вера)
-------------------
3. Што велат лугето кои го гледат Исус кој е:
-Петар:
Марко 8:29/ Тогаш Исус ги праша: „А за кого Ме сметате вие?“
Петар одговори: „Ти си Месијата!“
=> Месиха-Кристос=е човек, но не и бог, оној кој е именуван да направи нешто од Бог. Пример има месих свештеник, месих пророк, месих крал. Месих(месијата) што евреите го чекале е крал-владател кој ке биде од лозата на Давид кои ќе го ослободи Израел, месих не е Бог , ниту се подразбира дека е бог.
-Инвалидот и народот:
Марк 9:7 Човекот стана и оздравен си отиде дома. 8 Кога го виде ова, народот го обзеде страв, па Му оддаде слава на Бога, што им пратил човек со ваква моќ.
=> Слава на бога сто пратил ваков човек Исус
-Апостолите:
Матеј14:32 Штом влегоа во бротчето, ветрот престана. 33 Учениците кои беа во бродот паднаа ничкум пред Него и Му рекоа: „Ти Си навистина Божјиот Син!“
=> Божји Син- не е божество или Бог, туку титулла, и Давид е наречен божјин син и други (Нешто слично кога некој некого ќе нарече Божји слуга, или Божји роб)
-Лука 24:19/ Тој ги запраша: „За што станува збор?“ Тие Му одговорија: „За она што Му се случи на Исус од Назарет! Тој беше човек, пророк и се докажа како силен на зборови и на дела, како пред Бога така и пред луѓето. 20 Но нашите свештенички поглавари и управниците. Го уапсија и Го предадоа за да биде осуден на смрт и потоа Го распнаа. 21 А ние се надевавме дека Тој е Месијата што ќе го ослободи Израел! Еве, веќе е трет ден откако тоа се случи.
-народот:
Матеј 21:46 Затоа, тие сакаа да Го уапсат, но се плашеа од народот, кој Го сметаше Исуса за пророк.
Лука 7:16 Страв ги обзеде сите и Му
оддаваа слава на Бог, велејќи: „Голем пророк се појави меѓу нас! Бог
дојде за да го спаси Својот народ!“
Лука18:43 Во истиот миг, човекот прогледа и Му се
придружи на Исус, славејќи Го Бога, а и сиот народ, кога го виде ова, Му
оддаваше слава на Бог.
Јован 6:14 Кога го видоа чудото што Исус го
направи, луѓето говореа: „Овој навистина е Пророкот чие доаѓање на
светот ни беше предвестено!“
-Бог:
Лука9:35 а од облакот се чу глас, кој рече: „Ова е Мојот Син, Избраникот Мој; Него слушајте Го!“
=> божјиот син е избраник,пророк не Бог
-Лепрозниот
Лука17:15 Еден од нив, кога виде дека оздраве, се врати кај Исус, славејќи Го Бога на сиот глас.
=> слава на Бога а не на Исус
-Лука:
Акти на Апост. 4:27 "...се здружија против Исус, Твојот свет Слуга, Кого Ти Го определи за Месија."
-Слепиот:
Јован 9:17 Затоа повторно му се обратија на слепиот: „Што мислиш ти за човекот што ти ги отворил очите?“
„Пророк е!“ - одговори тој.
4. Прологот на Јован каде Исус се нарекува Логос и Бог, е интерполација во Јован и е земена од грчката фолозофија за разбирањето на Логосот преку кој се создава сè.
5. Како да се коментират чудните изјави во Јован-последното пишувано еванглие, зборови кои се припишуваат на Исус, како на пример
Јован14:20 Кога ќе дојде тој ден, ќе сфатите дека Јас сум едно со Мојот Татко, вие сте едно со Мене и Јас сум едно со вас.
=> метафора, симболицно, а не буквално.
6. Кој одговара на молбата!
Јован15:16 "...Тогаш Мојот небесен Татко ќе ви ја исполни секоја молба што ќе Му ја упатите во Мое име."
==> Исус е божество или нешто повеке од пророк само во Јован,во Писмата на Јован и во некои од писмата на Павле; дека Исус е човек и пророк воопшто не станува збор
-Лугето околу Исус и народот не верувале дека тој е Бог, додека бил меѓу нив, потоа се појавиле луѓе кои претендирале дека Исус е поголем од она што се знаело и верувало за него.
Подготвил:
Артон Феска
[You must be registered and logged in to see this link.]