1 Молењето на адем (а.с.) според мухаммад (с.а.в.с.) Чет 07 Апр 2011, 11:57 pm
Haqq
Администратор
Молењето на адем (а.с.) според мухаммад (с.а.в.с.) - Тевес´сул?
Прашање (Број. 34715):
Ес селаму алекум ве рахметуАллах ве Берекетуху
Би сакал да знам, дали следниов хадис e „сахих„ (здрав) или не:
„Кога Адем (алејхи салам) направи грев, рече: „О Аллах, те молам во Мухаммед да ми опростиш. Аллах му одговори: О Адем, од каде знаеше за Мухаммед, додека се уште не го имам создадено? Адем му одговори: О Аллах, Кога ме создаде со твојата лична рака и кога ми ја стави душата, која што ја имаш создадено, се исправив со моево тело и погледнав, дека на стубовите од товјот трон пишуваше „Ла иллаха илла Аллах, мухаммадан расул Аллах„. Тогаш сватив, дека никого нема, со спојување на твоите имиња, да го спомниш освен на нај милиот од твоите створенија! Аллах му рече: Вистината ја кажа, о Адем! Навистина тој Ми е нај милиот од тоа што створив! Молими се Мене според него, дека јас веќе ти опростив. Ако не беше Мухаммад, не Би те создал.„
Одговор:
Секоја благодарност му припаџа на Аллах, субаханаху ве теала!
Овој хадис е мауду (измислен). Забележан од ел-хаким со ланец од абд-Аллах ибн муслим ел-фахри, кој што рече, дека исмали ибн муслимах му рекол, дека абд ел-Рахман ибн зајд ибн аслам рекол, од таткому, од дедому, од омер ибн ел-хатаб (радихуАллаху Анх), дека тој рекол: Аллаховиот пратеник рече: „Кога адем (алејхи салам) направил грев...„ и го спомнал предохдниот хадис, како што го наведи тој што прашува.
Ел-Хаким рече: „Иснадот (ланецот) е сахих!„
Тоа е, што на вистина ел-хаким рече: Но голем број на алими го обвинаа за неговото класифицирање на тој хадис како сахих. Тие рекоа, дека хадисот е навистина измислен и фаличен, и докажаа, дека ел-хаким самиот во неговиот коментар за тој хадис имаше контрадикција.
Следно, неколку од нивните изјави:
Ел-дхахаби рече, со критизирање на зборовите од ел-хаким: „Наместо тоа треба да се каже, дека тој хадис е „мауду„ (исзмислен) и Абд ел-рахман неје веродостоен пренесувач, и незнам кој е абд-Аллах ибн муслим ел-фахри.„
Ел-дхахаби рече во мизан ел-л´тидал: „Овој е грешен извештај!„
Ел-хафиз ибн хаџар аскалани се согласа со него во лизан ел-мизан: Ел-бејхеки рече: „Абд ел-рахман ибн зејд ибн аслам е единствен, кој што го спомнува со тој иснад (ланец) и тој е (ланецот) даиф!„ Ибн кесир се согласи со него во ел-бидајах вел нихаја 2/323.
Ел-Албани во ел-силсилах ел-даифах 25 рече: „Тој е мауду (измислен).„
Ел-хаким самиот (Аллах да му опрости) го обвина на „Абд ел-рахман ибн зејд„, дека бил измислувач на хадиси. Како може тогаш хадиост да биде сахих?
Шеих ел-ислам ибн тејмија (рахимуАллах) во ел-ка´идах ел-џелилах фи-л-тевессул ве-л-весилах на страна број 69 рече: „Ел-хакимовото изјавување за овој хадис е нешто, за кое мора да се обвинува, и тој самиот во неговата книга ел-мадхкил ила ма´рифат ел-сахих ен ел-саким рече: „Абд ел-рахман ибн зејд ибн аслам пренесува исмислени хадиси од таткому, и за секој компетентен научник на хадиси е очигледно, дека тој е некој, за кој што треба да се обвине!„ Јас викам (ибн тејмија): Абд ел-рахман ибн зејд ибн аслам е даиф и правеше многу грешки.„
Видите исто и силсилат ел-хадит ел-даифах од ел-албани, 1/38-47.
Извор: Islam Q&A