emir muhminin напиша:selamun alejkum braca i setri jas kako prvo ne pripadzam na skoloto na ehlul bejtot se uste istrazuvam na taaa nasoka kako prvo me prasawte za prviot halifa halifa i imam ne e isto halifa ne birame nie lugeto tuku allah dz.s dokaz e kuranot sure 2 ajet 29 sakifa e biranje so sura nasinski demokratija vo islamot nema demokratija ima serijat dokaz deka ne bese prisuten ali r.a barale beja od nego jasno vi e toa so seta pocit kon ashabite bez razlika koj bile allah dz.s da gi nagradi so denet firdaus
Во времето, кога Аллаховиот пратеник
бил болесан, фугирал Абу бакар ас-садик како имам во џамијата. Во едно пренесување дури аиша (сопруга на ресулАллах
како и ќерка на абу бакар р.А.) му препоручува на мухаммад
, да не биде абу бакар имам, затоа што многу плачел уз клајнање - но тој е одговори: „Пренеситему на абу бакар да биде имам! Вие, жениве, сте како сопругите на јусуф алејхи селам, за се аргументирате!..„
сахих муслим број 636; 638; 639
Друго: Во време, кога бил ресулАллах
болестен (крајната болест), дошла една жена, која што сакала да ја под уче тoj
за нешто - но Аллаховиот пејгамбер
е рекол: Дојди утре! Жената се под вратила и го прашала: „О Аллахов пратеник! А ако не те најдам утре тука? (како да би знаела, дека нема да остане жив) Ток,
е одговорил: „Ако не ме најдеш, тогаш по сакајго на Абу Бакар со твоето прашање!
(сахих муслим број 4398 и други)
А за бирањето, тоа неје демократски избор, него се вика „шура„, по куран и суннет!
Аллах субаханаху ве теала вели во куран сура ал-имран број 159, да се конзултираат еден со други. И во многу причини пејгамберот
им наредувал на асхабиите р.А. еден со друг да се конзултираат за да донесат одлука - за калифатот, баш тоа го практикуваа - тоа неје „Демократија„ него „Шура„ измеџу Асхабиите кои што имале знаење - а во демократија одлучува целосниот народ, без разлика дали има знаење или не! Ја сваќаш разликата?
Да! Алија не беше тука, и за тоа му рече по касно, пред му даде баија на Абу бакар ас садик следно:
"Ние сме многу добро известени за твојата предност, и за тоа што Аллах ти го даде, и ние не ти замеруваме за доброто, што ти го даде Аллах, но ти не не конзултира во врска за ракодводството, а ние мислевме, дека имаме право на тоа (шурата), според блискиот роднински однос кон пејхамберот.„
сахих од ел бухари број 4287
emir muhminin напиша:kako vtoro me prasawte deka wo islamot ne treba da se prasuwa nesto e zabraneto koja vera allahova dava zabrana da se prasuva nesto . jas licno ne sum procital takwo nesto nema wo sunetot na muhamed saws
Во сахих од ел бухари е пренесено:
„Предходните отидоа во заблуд, затоа што пре терано запрашуваа.„
Во сурах ал-бакара имаме пример, како без везе јаудиите го прашувале на мyса а.с. да го праша на Аллах, каква да биде кравата, колку години да има, како да изгледа, ке да се најде итк. - сето тие се прашања без везе и не корисни, како што ни укажува Аллах субаханаху ве теала!
emir muhminin напиша:kako treto me prasawte za kufjanite napravile dobra finta. da we prasam nesto sto barala glavata na hussein vo dzamijata na jezid vo damask den denes sedi kamenot kade bese izlozena glavata na hussein .
Тоа неје тачно! Каде тие доказот? Разгледај во шиитските книги и ке најдиш, дека самите шии го убија на Хусејн радихуАллаху Анх (Аллах да му го даде нај високиот степен во џеннет)
emir muhminin напиша:kako treto me prasawte za dovite koji gi prawat siitite deka trazat pomos od nekoj ajetu kursi kazuva nesto drugo sure bekare ajet 255 vnimatelno procitajte dokaz za toa e sulejman a. s isa a. s i mnogu drugi allahovi poslanici
Се согласувам, дека навистина Аллах субаханаху ве теала ќе им даде на сите тие што Тој сака право, за застап. Но не на умрени во гробот, него на јаум ул'кијама - на пример на тие, што го знаат куранот на памет и што го следат на истиот, на тие, кои што погинале како шехиди, на тие што се евлии итк.! Но не на овој век, додека се тие умрени - или мислиш дека тие се во директен контакт со Аллах субаханаху ве теала? А од друга страна ни потврдува Аллах субаханаху ве теала, дека ке го погледнеме на идниот век (јаум ул кијама)? Сигруно не - затоа што умрените се во берзах, а не на јаум ул кијама! Биди паметен!
Но ние воопшто не зборуваме за „застапката„ од некој човек - тоа го практикуваат суфиите - не - ние зборуваме за „директно молење кон али, хасан и хуесјн„ радихуАллаху Анхум!
Еве разликата:
Суфиите викаат:
Јааа човек во тој гроб, за молимусе на Аллах за ова и ова!
Шиите викаат:
Јаааа Алииии - те молам по можими за ова и она!
Свати разликата? Без разлика - двете практики се куфр или по добро да се каже, ширк ал-Акбар, затоа што Аллах не под учува во сурах ал-фатиха да велиме:
"Tebe "SAM" ti sluzhime, i TEBE "SAM" te molime za pomosh!"