emir muhminin напиша:selamun ajelkum brate abu al amin milo mi e sto dojdowme do taa tocka deka nikoj nema prawo da zabranuwa sto allah dz.s go dozvolil taka .
Така! Фклучливо пејгамберот
, како што ни опишува ајетот!
sega ako ideme vo pomatamosnite ajeti ce widime za sto se zboruva wo owoj ajet nema da tesfiram na siitski tuku po jasnite ajeti se raboti za dwe zeni na resulallah taka . allahdz.s gi opomenuwa pa nabrojuwa zeni na nuh i lut a.s ni dawa primer taka posle towa ni dawa primer ako se pokajat . so majkata na musa so majkata na isa itk . no mu go dawa i prawoto za razvod na nasinski kade nabrojuva deka ce gi zameni so vernicki i tk . taka .
ИншАллах ке ти објаснам на кратко, кој е тефсирот за тој ајет:
Пишува:
„Ова е една ефикасна и нежна упомена до Аллаховиот пратеник , дека неговиот напор на сите жени да ги зарадува и да ги задоволи, не смее да оди до тој степен, нешто сам себи да си забрани, што Аллах субаханаху ве теала му го дозволи.„Даље се објаснува:
„И според тоа што си забрана сам себеси нешто, да му се моли на Аллах, Семилосниот, за опрост за својата грешка и да ја исполни неговата заклетва.„Одиме по натаму со тефсирањето - пишува:
„Иако Куранот не укажува јасно, која грешка ја направил, имаат доста пренесувања, кои што ситуацијата ни ја објаснуваат. Изјавите на Алимите:
„Кога Аллаховиот пратеник ги пратил писмата до различни кралови и царови низ веков, пратил едно писмо до „патриархот„ од Александира. Иако тој не го примил исламот, ги дочекал на пратеницит на ресулАллах на многу добар начин - обично - со почит. Кога се вратиле назад во ал-Мадина, му имал две робјинки пратено, како поклон. Двете робјинки го примиа исламот, во време на враќањето. Една од нив се викаше мерием (марија), која што му стана на Аллаховиот пратеник сопруга. Исто таја остана бремена, и му роди Во осмата година го роди на ибрахим р.А.. Еден ден беше ресулАллах во куќата на неговата жена „Хафса„, кој што не беше присутна. Во тоа време дојде мерием код него и го поминаа времето заедно. На тоа хафса беше лута, и пејгамберот е даде збор, дека никогаш нема више да има нешто со мерием, имено, интимни односи!„Ова пренесување се смета како даиф, иако е пренесено од наслдниците на пејгамберот
(ехлул-бејт), затоа што ланецот не стига до пејгамберот
- него им прекршок. А Аллах нај добро знае.
Другото пренесување кое што ние познато, од во сахих книгити со сахих ланец, забележано во сахих од бухари и муслим, гласи вака (со кратко објаснување):
„Се пренесува од Аиша радихуАллаху Анха, дека пејгамберот во еден ден, после икиндија ги посетил на сите жени - но во куќата од зејнеба радихуАллаху Анха нај више време останал, според тоа, што таја добила мед, на кој што пејгамберот многу го сакал. Аиша радихуАллаху Анха беше многу љубоморна, и се договори со другите жени, да му речат на ресулАллах , дека мириса на „маџафир„ (едно цвеќе, кое што незгодно мириса - една од тие цвеќиња, од кои што осите прават мед) - а Аллаховиот пратеник многу го мразел на мирисот од спомнатото цвеќе. Комплотот беше успеан, затоа што пејгамберот им вети, дека никогаш нема више да оди кај зејнеб, за да јаде мед.„ -
Хадисот е тефсиран вака (нај важното):
„Според тоа што пејгамберот забрана засебе нешто, што неје забрането (во смисла, од спомнатото цвеќе да не јади никогаш више) - донесе опасност, да се свати таја забрана опширно, за сите - а од друга страна, никаква забрана нема од Аллах субаханаху ве теала за тоа цвеќе. Значи, тоа е халал! Итк.!„Сега ке цитирам од египетското муфтиство во каиро, од на универзитеот ал-азр, на кој начин „воопшто„ го објаснуваат тоа суре, со кратки цртици - пишува во книгата „Ал-Мунтакхаб„ следно:
„Овие 12 Ајети, во ал-Медина објавени, ни кажуваат за немирот, кој што го имал пејгамберот со неговите жени - и ни кажуваат, дека тој () си забрана сам себеси нешто, на кое што Аллах го дозволил. Сурето ни укажува, дека никому неје дозволено да забране нешто, што е дозволено...итк.„За другите ајети кажува тефсирот, како и книгата „Ал-Мунтакхаб„ како ги опоменува Аллах субаханаху ве теала на неговите жени, со примери од предходните и им вели, искрена тауба да на прават - а против неверниците и мунафиците да се борат, со нај добар карактер итк..„Имаат уште други пренесувања, кои што се спојани со целото суре „ат-Тахрим„, кое што во превод значи: „Забраната„ - во смисла на тоа што ресулАллах
сам си го забранал - но би ми требало уште многу далго време сите тие да ги преведам и да ги постирам. Мислам, дека ова е повеќе од колку што е потребно - оти зборовите се, и без експлицитно знаење, за ошто се работи, дека се директно на ресулАллах
испратени, за неговата грешка што ја направил, и за да се покаје - и наравно до неговите жени.
Еве книгата:
po koja logika da odime kako sakas ti brate ako sakas po tefsirot na ibn kethir ce odime po nego ajet po ajet wazi no sekoj post ce analizirame po eden ajet ewe swe drugo ce ostawime nastrana
Одговорот го наведов горе. Еве и тефсирот, од кој што ги земам информациите:
Другите тефсири кои што ги користам ги имам како „пдф„ документ - тие се од маудуди, сајид кутуб, ат-табари, ас-сиддики итк.
Алтан - од срце ти викам! Немој те молам - те молам, во името на Аллах субаханаху ве теала - немој да стане оваа тематика со дебатирање од „инает„ - вАллахи! Имаше едно време, кога и јас дебатирав низ различни форуми - и секогаш сакав да го изјаснам и да го докажам мојот стаф, повеќе со моја логика, него со докази. И вАллахи - од едно време, додека дебатиравме со еден Брат, околу три месеци, секој ден, повеќе постови на ден - на крај му реков следно: „Според доказите, кои што навистина ги донесе, во право си и направив теуба! Признав, дека не сум во право и дека нема више да дискутирам за тематика, која што не мие позната - а секако никогаш не би дебатирал, без доказ, од веродостони книги!
ИншАллаху Теала, ме сваќаш. што сакам да ти кажам!
Не треба од ново сега да ја почниме истата тематика, за сурето број 66 - затоа што ти ипак ке дојдеш со твоето сваќање, јас поново со моите докази - и вАллахи, нема да донесиме конзус!
Со почит: Бидими здрав и жив - Аллах да не упати на сите нас! Аллахума Амин!