selamun alejkum altan jas kako prwo treba da ti se zahwalam na iscprniot copi paste sto go naprawi
Не сум сигурен на кого ја упатуваш оваа порака - но не заборавај, како постапи ти, кога ги даде првите докази од шиитската страна. Но хаир - мислам дека тоа веќе го решивме.
znaci na nesto se soglasiwme site sekti sto gi nawede wo prawo si wo sekoe skolo ima i sekta sto ne pripadza tamu i nie imame sekti pa nikomu nisto tie si weruwaat wo ona sto go zamislile
Секако дека имаат доста секти, кои што се нарекуваат „муслимани„ - не рекол ресулАллах
за џабе, дека ке имаат 72 секти во исламот, а само ена ке оди во рајот. Така?
sega da se wratime na temata ni bese za halifatot
Така!
sega dokazawme deka NE GO ISPOLNUWAAT USLOWOT DA BIDAT HALIFI kufjanite go pokanile na husein da dojde kaj niw zasto bile ugneteni wo towa vreme od gradonacalnikot niwni za da dadat beja na husein ne na jezid
Така! Имаат дури пренесувања кои што се здрави (сахих), дека преку 200.000 писма го стигнале со таја молба - така!
Но не заборавај, дека баш тие шии беја, што на крај го издадоа и се сакрие во нивните куќи! Затоа ал-хусејн радихуАллаху Анх ја упати даовата, која што ја постирав предходно!
И сега? Исторајата ни укажува јасно, дека баш тие издајници беја тие, која што ја форсираа денешнава доктрина - во заблуд, во тотален ширк итк.!
se desi kerbela sto mislis ti ne znaese deka husein ce ide schehid
Размисли сам! Кој будала човек оди таму, со знаење, дека пропаста го чека? Дали му беше ниетот да појде, за да ги подржи на поднижениот народ, или да појди за џабе? Според писмата што го стигнале, тој им поверувал нив и бил уверен во тоа, дека ке се собере голем број на војска, кои што ке го подржат и со која ке има голема шанса да го добие правото! Размисли уште еднаш по добро!
Од друга страна да забележиме поново, дека, како што спомнав предходно, дека голем број на тогашните асхабии му дадоа насихат - не само насихат, него го молеле, да не оди, и дека исто така ке го издадат, како што го издадоа на неговиот татко Али радихуАллаху Анх и неговиот брат Хасан радихуАллаху Анх.
А знаеш кој биле тие, што се грижеле за него? Тие биле баш тие, за кои што денешниве шии викаат, дека биле кафири, дека биле одпадници - ке ти дадам само едно име: Абдуллах ибн Умар радихуАллаху Анх - син на Умар ибн ал-Хатаб!
tuka so towa dokaza za doktrinata na koja sto nie sega ispituvame
Да - испитуваме, но заклучок никако не донесуваме!
towa e golema mudrost se sto sakal allah dz.s toj go naprawi
Се што се десава е мудрост Аллахова, во тоа немаме никаков сомнеж! Единствено што сака Аллах е јасно, само на Нему да му се клониме и да ги следиме неговите закони! Ништо друго!
zar nemu mu trebase kerbela koga resulallah rece husein e od mene ja sumod husein koj go saka husein allah go saka nego. dali treba da se rasprawame za skolite na siitite koga i nie ne sme sjajni na primer ne mozeme da izbroime pet halifi
Сигурно! Кога ресулАллах
ги држеше на Хасан и Хусејн рече: „Навистина, децата се голема фитна„ - и по тоа ги загрлил. Значи љубовта кон нив, од страна на пејгамберот
била огромна! Никој тоа не го негира!
Еве сега уште еднаш хадисот, каде што ги слави ресулАллах
на тие, кои што први ке го нападнат на константинополе:
عن خالد بن معدان أن عمير بن الأسود العنسي حدثه أنه أتى عبادة بن الصامت و هو نازل في ساحة حمص و هو في بناء له و معه أم حرام ، قال عمير : فحدثتنا أم حرام أنها سمعت النبي صلى الله عليه وسلم يقول : أول جيش من أمتي يغزون البحر قد أوجبوا ، فقالت أم حرام : قلت يا رسول الله أنا فيهم ؟ قال : أنت فيهم . ثم قال النبي صلى الله عليه وسلم أول جيش من أمتي يغزون مدينة قيصر مغفور لهم ، فقلت : أنا فيهم قال : لا. البخاري مع الفتح 6/120
Кој беше лидерот на таја војска? Језид! Сваќаш ли зашто ние не сакам судот на Аллах субаханаху ве теала да му го одземеме? Затоа што само Тој ке одлучи, кој, како и зашто ќе биде казнат.
А ние, ехлу сунет вал џемаа, не викаме, дека тој бил „тотално„ исправен - не! Ние тврдиме, дека тој имал добри и лоши дела - како секој човек.
sega za matemot jas licno potwrduvam deka sekoe ostetuvanje na teloto e HARAM sega towa lezi na mentalitetot na covekot poznato e deka arapite se emotivni ljuge sega treba site da gi ubieme i gotowo so niw resiwme nema da se ostetuwaat vise
Не се само арапите - насекаде, каде што појде шиитскиот заблудни отров се практикува тоа - во индија, во пакистан итк. - а тие не се арапи. Ние во македонија исто сме емотивни - но дали смее емоциите наши за таја трагедија да се пред јасните изјавувања од куранот и суннетот? Никако - секој кој што неможе да ги контролира на своите емоции, не го сватил на исламот - и обично - не го примил онака, како што треба!
mnogu ljuge probale taka altan site imami sto gi nawede se ubieni ewe eden link da se ubedis deka e taka
[You must be registered and logged in to see this link.]
Илуминати - илуминати - илуминати - верувај, дека немам више снага на вакви фантастички филмови да ги гледам.
Аллах субаханаху ве теала да им го даде правото на тие што ги гњавеле и убиле на фамилијата од ресулАллах
, кое што го заслужиле. Амин!
jas sekogas naglasuvam deka treba da ni raboti akalot ne nefsot si napisal za zejnul abedin toj ima edna kniga napisana koja ima naslow SEDZADIJA ima napisana dova za ashabite sto prawime sega zar treba na slepo da weruvame samo od nesto napisano
Секоја книга, која што има искрени докази, е примена! Но ипак ме интересира - зашто знаеш повеќе за шиите, него за сунитите? Види! Ако си скренал на тој пат, шиизам, не треба во општо да се криеш - имаат доста во македонија, кои што отишле по тој заблудни пат! Проблемот во сето тоа е тој, што тие што скренале, никогаш не почнале да ја учат нивната вера, како нај прво, теухидот и се она, што треба како искрен Муслиман да обавува - од кога ке го научи тоа, од кога ќе го свати, воисто ке му дојде на ум, дека во Исламот не се работи за „кој требаше да биде прв Калифа„ или „Не смее да ја скриваме вистината, дека језид беше тиран„ и што знам јас какви мисли имаат.
Религијата наша е јасн. Само на Аллах му се молиме, само на Нему упатуваме дови, само за Негова воља живуваме. Биди сигурен, дека и за оваа дискузија ке бидеме прашани и кој корист сме добиле од сето ова.
Нај прворто, за кое што ке бидеме прашани ке биде „НАМАЗОТ„ - а не за Имамите, како што тврда шиите. Да ти биде ова секогаш на ум!
ti rekow sekoj ulema ja napisal swojata zamisla i go tumacel kuranot spored swojata zamisla i sredina wo koja se naodzal tie wreminja ne bile kako sega demokratija od swaka strana mozes da se izlasnis kako sakas ama ima problem tuka sekoj covek saka da ja znae vistinata ako staeme swe u edno kupce ne vredime ni pet pari
Немој да ми се лутиш, но според ова е очигледно за мене, дека во никој случај не си имал читано тефсир - ако би имал читано, сигурно немаше ова да го напишеш.
Од каде ја имаш оваа идеологија, дека секој Алим ја напишал својата замисла според неговите мисли (или фантазии може да се речи)?
Ако имаш само делови од тефсир читано, те давам насихат, да се обидиш да читаш цел тефсир / опширен тефсир / мислам дека на босански јазик го има тефсирот на ибн кесир рахумуАллах - и одма ке сватиш, дека во тефсирот се работи по следнава метеологија:
Наведување на ајетот или сурето
каде се објавило ајетот/сурето
според која причина се објавило ајетот/сурето
која „општа„ поука се зема од ајетот/сурето
и како треба ние да постапиме
Аллаховиот закон е еден и вечен - до крај на животот наш и следните генерации! Демократијата е ширк и одпад од ислам - затоа што секој одбиен ајет е Куфур!
veruvaj mi ne sum nekoj golem znalec jas sum obicen covek koj ja saka vistinata i samo vistinata
Ако не ја сакаш вистината, не би се регистрирал на овој форум за да расчистиш работи, кои што те мачат. Добриот муслиман во секој случај треба да биде скромен! Вистината е јасна - да го добиеме Аллаховото задоволство со намаз, ибадет, зикир и прекрасно однесување - и во исто да се одтргнуваме од секој ширк, секоја заблуда и секое зло.
dali kuranot e vistina jas potwduwam deka e wistina i cvrsto se drzam na kuranot go znaes ajetot kazi ja vistinata makar da e protiv tebe
Неје ајет, него мудри зборови. Но пренесено е од ибн масуд радихуАллаху Анх, дека пејгамберот
рекол:
„...еден човеко кој што ја кажува вистината, Аллах ке го именува ас-сиддик. А некој, кој што лаже, Аллах ке го именува лажач...„ (краток изводок од бухари и муслим)
i cete prasam nesto dali schehidite se mrtwi kako mislis ti kuranot ni kazuva obratno husein otide kako schehid
Ова прашање ни го одговара Аллах субаханаху ве теала во куранот под 3:169: „И не сметајте ги за мртви оние кои загинаа на Аллаховиот пат. Но, не! Живи се. Кај Господарот нивни се снабдени..„
Ајетот е јасен - тие се кај Аллах и се радуваат со неговата награда. Ако сакаш со ова да ми докажеш дека тие се во состојба да дадат шиафет кај Аллах, навистина си во грешка! Аллаховиот пратеник
јасно не обавестува, дека неговиот шифает ке им го даде на муслиманите на судниот ден - за да бидат спасени. Исто така и шехидите, кои што ке имаат дозвола за некој број на луџе да дадат шифает, со Аллахова дозвола. Но ова нема никаква врска со тие мисли, кои што се дојдени кај некои луџе - дека дозволено е да се прави тевасул на умрени. Дали немаат друга работа, освен да се расправаат со шифает за луџето? Аллах субаханаху ве теала јасно ни укажува, дека тие имаат голема награда и ке се радвуваат со истата!
Во еден друг хадис, кој што е сахих, е забележано: „Никој од пејгамберите и Аллаховите пратеници нема да биде повеќе од 40 дена во нивните гробови, до судниот ден.„
[бејхаки и други - според множината на хадисот, кои што е и од други ланци преносен, е класифициран како хасан - добар хадис]
Хадисот ни објаснува, дека животот за пејгамберите во гробот ке биде краток - со овој век ништо немаат работа!
Но на крај, за да донесиме залучок за имаматсвото. Како што наведов горе, јасно е, според која причина сме создадени и јасно е, кои се нашите обврски. И уште еднаш ти давам насихат - сето ова, со кое се бавиш, нема да ти даде напредок во твоето верување - него ке те отера во заблуд.
Поминатите племиња отишле според претерувањето со љубовта кон нивните исправни предходници. Затоа - секоја љубов, секоја емоција има граница!
ВаАллахи - Аллах субаханаху ве теала е сведок, кој степен го зазема фамилијата на ресулАллах
во мојт живот - но нај важно е Аллах и никој друг освен Аллах, субаханаху ве теала!
Дали смеел муавија да биде халифа, неговиот син итк. итк. итк. - нема да ни поможе на јаум'ул кијама - затоа што Аллах бара добри делови од нас, за да бидеме спасени - бара Таухид - Једини Тој да биде Славен, никој друг!
Ако сакаш, или, ако имаш некои текстови од шиите, кои што ти створуваат главо болки - кои што ти створаат сомнеж - биИдниллах - отвори нова тема. Колку што можеме, ке се потрудиме заедно да ги решиме!
БаракАллаху Феек!