ramadan напиша:eselamualejkum me interesira kako da postapam so edna stvar majkami e ziva a ima i sna i zaradi snaata nesaka da ne vidi i mene i sestrami i koga i da se sretneme vezdeni ni odgovorvit deka ne ne sakat i da ne odime vo sopstvenata kuca nesaka voopsto da ne vidi i ne ne barat ako moze da mi odgovorite eselamualejkum ve rahmetulah allah da ve nagradi
Навистина си во стриктна ситуација, но без разлика, мораш иншАллах да најдеш разлог за тој проблем, оти мајката е навистина нај важната особа во животот на муслиманот (муслиманка)!
Во денешниов век, степенот на мајката, е нажалост, заборавен. Имаат скоро сите заборавено, дека навистина, без љубовта кон мајката, сме во голема заблуда. Тоа значи, дека нашите дела на вистина имаат мал, за да не се рече, никаков вредност пред Аллах, ако немаме почит кон нашите родители, особено, кон нашите мајки!
Овој опасен сигнал се однесува нај прво кон мене, па после на други!
Во еден прекрасен сахих хадис, забележан во бухари се вели:
Ебу хурејра (радихуАллаху Анх) пренесува: „Еден човек дојде кај пратеникот Аллахов и го праша: „О Аллахов пратеник, кој има нај големо право за мое нај добро пријателство (однесување)?„ Пејхамеберот одговори: „Мајкати!„ Човекот го праша: „А други?„ Пејхамеберот одговори: „Мајкати!„ Човекот го праша: „А други?„ Пејхамеберот одговори: „Мајкати!„ Човекот го праша даље: „А други?„ Пејхамеберот одговори: „Таткоти!„Во оваа прилика да бидиме реалистични и да забележиме, дека нашите родители навистина по некогаш имаат, како што викаме, чудни „табиети„, но дали треба тоа да го земиме како прилика, нивното право, кое што им је дадено од Аллах субаханаху ве Теала, да го негираме, поради тоа, што правеле грешки?
Одговорот ипак ни го дава ресулАллах
, со еден прекрасен пример:
Асма бинт аби бакир, (радихуАллаху Анхум) пренесува: „Мајками ме посети, кога беше во време на пејхамберот уште поклоничка на икони (не верничка). Јас потоа појдов кај пејхамберот да побарам савет од него , и го прашав: „Мајками дојде со добра намера каде мене. Дали да се приближам кон неа и да го одржувам средството меџу нас?„ Тој ми одговори: „Да! Одржиго односот кон мајкати!„(Сахих од ел-бухари број 2620)
Во предходното пренесување можеме голема поука да земиме за тоа, дека, било какви грешки нашите родители прават, не смееме ние да ги негираме, или односите кон нив да ги киниме. Кога зборуваме за грешки мора да се забележи, дека нема по голема грешка од таа, како што добивме пример, ако некој не верува во Аллах субаханаху ве Теала! Но мора да сватиме, дека ипак односот кон родителите, мора да го штитиме!
Брате „ramadan„! Обидисе иншАллах мене, кој што сум мисикиин (нај низок од Аллаховите створени луеџе), да ме послушаш со една скормна насиха (исламски предлог):
1. Оди кај мајкати.
2. Ако сака да ја напуштиш куќата, одговорие, дека нема да ја напуштиш, дур не го решите проблемот.
3. Прашаја, што ти пожелува тебе, ако умриш?
4. Дали е нејзе јасно, дека без нејзиниот „халал„ твоите дела на овој век, може да немаат никаква вредност на судниот ден?
5. Дали ти пожелува да одиш во рајот или во пеколот?
6. Потврдие, дека таја има специален Ранг во твојот живот и дека сите прават грешки, и дека ти си исто еден од нив, што прави грешки (иако не си направил грешка во оваа ситуација).
7. Потврдие, дека таја нема обврска со снавата да биде во добар однос (но подобро би било ако е).
8. Исто така треба да е потврдиш, дека односот нејзин кон тебе е многу важен за тебе, за неа и за цела фамилија - таја е таја, која што те носела под нејзиното срце!
9. Изкажија твојата емоционална состојба, во која си опкружен со нај могуќната искреност кон неа (мајкати).
10. Обично кажано:
„Пондижисе на нај низок степен кон неа!„Те молам, немој да забораваш, иако има грешено мајкати, а снаата е во право, не смееш да бидеш пристасен кон снаата, затоа што е „мајкати„ во главна улога за тебе.
Ако е мајкати во грешка, со тие караници, који што постојат во фамилијата, немој да грешиш и да се однесуваш строг, немил и со лош однос кон неа. Обидисе секогаш да имаш прекрасно однесување, во секој случај, кон твојата ценета мајка!
А едно, што неје заменливо со ништо е, да му се молиш на Аллах субаханаху ве Теала, да ти го олесни муабетот и да е го стопле срцето на мајкати во тој случај!
Не заборавајте - довите се нај јако оружје за муслиманите, не заменливи со ништо!Аллах субаханаху ве Теала да те уцврсти и твоите грижи да ти ги одземи, со добар однос и радостен крај! Амин!