Govor Ucenjaka...
Mufessir, imam Hafiz Ibn-Kesir, Alllah mu se smilovao, u tumačenju ovoga ajeta je rekao: ''Što se tiče riječi Uzvišenog "Summe isteva 'alel-'Arš - a zatim se uzvisio nad Aršom ..." - o njimu postoji veoma mnogo stavova, a mi u tom pogledu prihvatamo stav naših dobrih prethodnika i ostalih islamskih učenjaka, bilo ranijih ili kasnijih, koji su ih slijedili u tom stavu. Taj stav podrazumijeva prihvatanje tih riječi onakve kakve jesu, bez pitanja o načinu, bez poistovjećivanja i bez lišavanja tog božanskog atributa. Ono što zamišljaju oni koji poistovjećuju Allahova svojstva sa ljudskim, ne dolazi u obzir, kad se govori o Allahu, subhanehu ve te 'ala, jer, Uzvišenom Allahu, subhanehu ve te 'ala, ništa od Njegovih stvorenja ne liči - "Niko nije kao On! On sve čuje i sve vidi '' (Prijevod značenja Eš-Šura, 11)
Šejhu-l-Islam Ibn-Tejmije, Allah mu se smilovao, je rekao: "Allah, subhanehu ve te'ala, je opisao Sebe u Svojoj Knjizi, kao i riječima Svoga poslanika, Muhammeda sallallahu 'alejhi ve sellem, da se On, uzvisio i uzdigao iznad Arša-Prijestolja, a to Njegovo, subhanehu ve te 'ala, uzdignuće se može dokazati mnogobrojnim kura'anskim ajetima, tako da se prenosi od velikih i poznatih sljedbenika imama Šafije, da su rekli: "U Kur'anu postoji preko 1000 dokaza da je Allah, dželle še'nuhu, visoko iznad svih stvorenja i da je on iznad svih Svojih robova", a drugi su rekli: "U Kur'anu postoji oko 300 dokaza koji ukazuju na Allahovo, subhanehu ve te 'ala, uzdignuće". (Medžmu'u-l-Fetava, 5/226)
Rekao je imam Malik, rahmetullahi 'alejhi, kada su ga upitali, kako se Allah, subhanehu ve te'ala, uzdigao iznad sedam nebesa, on je rekao: "Uzdizanje je opšte poznato, dok je njegova kakvoća opšte nepoznata, vjerovanje u to je vadžib - stroga obaveza, a raspitivati se o tome je novotarija."
Sufjan es-Sevri, rahmetullahi te'ala alejhi, upitan o značenju ajeta, “We huve me'akum ejnema kuntum “ što u prijevodu značenja glasi ''... i On je sa vama, ma gdje god vi bili '', odgovorio je sljedeće: '' On je sa vama, Svojim znanjem - ma gdje god bili'' (''Es-Sunneh'' str.72, od Abdullaha b. Ahmeda)
A Abdullah b. Nafi'a je rekao: ''Allah je na nebu, a Njegovo znanje je na svakom mjestu'' (''Es-Sunneh'' str.34, od Abdullaha b. Ahmeda)
Imam el-Zehebi rhm., bilježi u svom djelu el-'Uluw, sa lancem od Ebu Muti'a Hakem b. Abdullah el-Belehija, autora čuvenog djela el-Fikh el-Ekber: „Pitao sam imama Ebu Hanifu o čovjeku koji kaže: Ne znam da li je Allah dž.š., iznad Nebesa ili iznad Zemlje!? – pa reče: Ta osoba je uznevjerovala, jer je Allah dž.š., u Kur'an-i-Kerimu, rekao: „Milostivi, koji se nad Aršom Uzdigao!“ (Taha, 5.) – a zna se da je Njegov dž.š., Arš iznad Nebesa. Rekoh: On potvrđuje to da se Allah dž.š., nad Aršom uzdigao, ali ne zna da li je Arš iznad Nebesa ili Zemlje!? Reče: Ako zanegira da je iznad Nebesa – taj je nevjernik!“
Imam Evza'ija rhm., je rekao: „Za vrijeme života većine tabi'ina smo govorili da je Allah dž.š., iznad Arša, i vjerovali smo u sve Allahove Sifate koje nam je potvrđivao Sunnet Muhammeda s.a.w.s..“ Ovo bilježi Bejheki u djelu el-Esma'u vel-Sifat.
Šejh Nasiruddin el-Albani rhm., u komentaru dijela hadisa: „On je upita: Gdje je Allah? Ona odgovori: Iznad Nebesa! Poslanik s.a.w.s., je upita: Ko sam ja? Ona odgovori: Ti si Allahov Poslanik. Reče: Oslobodi je, ona je vjernica (mu'mina)“ – kaže:
„Kada bi danas neke od azharskih šejhova upitali: Gdje je Allah? – oni bi ti odgovorili: On je svuda oko nas! Za razliku od njih, ova robinja je odgovorila riječima: Iznad Nebesa – što joj je Poslanik s.a.w.s., lično potvrdio. Zbog čega joj je potvrdio odgovor? Zbog toga što je odgovorila tačno, u skladu sa fitrom i prirodom čovjeka, i zbog toga što je živjela u okruženju koje se današnjim terminom može nazvati „selefijskim okruženjem“, pošteđeno natruha drugih i drugačijih okruženja. Ova robinja je učila u medresi Muhammeda s.a.w.s., koja nije bila samo za neke ljude, i za samo neke žene, već je to bila medresa otvorena za sve, za cijelo tadašnje društvo. Zbog toga je obična čobanka tada dobro poznavala pitanja iz akide, jer na nju nije mogla utjecati pokvarena sredina. Ona je tada kao čobanka poznavala akidu i vjerovanje u skladu sa Kur'anom i Sunnetom mnogo bolje od onih koji tvrde da vjeruju po Kur'anu i Sunnetu – a ne znaju gdje im je Gospodar kojeg obožavaju, i ako o tome Kur'an i Sunnet zbore! Danas među muslimanima ne možete naići na ovu jasnoću i preciznost u odgovoru! Danas kada bi upitali o tome, ne čuvara brava, već čuvare džemata i države, ostao bi zapanjen i zbunjen u odgovoru, izuzev onih kojima se Allah dž.š., smilovao, a malo li ih je!“ (Pogledaj: el-Tevhidu Evvelen Ja Du'atel-Tevhid, 1/25.)