1 ПОСТ ВО РАМАЗАН Нед 21 Jул 2013, 12:12 am
Al-Ghuraba
Модератор
Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосниот!
Шеријатскиот став во врска со постот: постот во рамазан е задолжителен, и тоа е потврдено со Кур'ан суннет и иџма (консензус).
Кур'ан:
Возвишениот Аллах дека Тој рекол:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Ја ејјухеллезине амену кутибе алејкумус сијаму кема кутибе алеллезине мин кабликум леаллекум теттекун.
О верници, пропишан ви е постот како што им беше пропишан и на оние пред вас за да бидете богобојазливи. (Ел-Бекаре, 183)
Кур'ан:
Возвишениот Аллах дека Тој рекол:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
Ја ејјухеллезине амену кутибе алејкумус сијаму кема кутибе алеллезине мин кабликум леаллекум теттекун.
О верници, пропишан ви е постот како што им беше пропишан и на оние пред вас за да бидете богобојазливи. (Ел-Бекаре, 183)
في شهر رمضان قد بدأ نشر القرآن الكريم، إلى أن التوجيه للشعب ودليل واضح على ضلال وتمييز الخير من الشر. من منكم في هذا الشهر هو في المنزل،
Шехру рамаданеллези унзиле фихил кур'ану худен лин наси бејјинатин минел худа вел фуркан, фе мен шехиде минкумуш шехра фел јесумх...
Месецот Рамазан е месец во кој е објавен Кур’анот како Патоказ за луѓето, јаснотии по Показот и Одделувач на вистината од невистината. Па, кој од вас ќе се најде во тој месец - нека пости... (Ел-Бекаре, 185)
Суннет:
Аллаховиот Пратеник, саллАллаху алејхи ве селлем, рекол: “Исламот е изграден на пет столбови: сведочење дека нема друг бог освен Аллах и дека Мухаммед е Аллахов Пратеник, извршување намаз, давање зекат, рамазанскиот пост и аџилак во Каба.“
Талха ибн Убејдуллах вели дека некој човек го прашал на Веровесникот, саллАллаху алејхи ве селлем: “О Аллахов Пратенику, кажи ми што ми наредил Аллах од постот?“ - “Пост во месецот рамазан,“ одговори тој. “Дали има нешто друго освен тоа?“, праша човекот, а Пратеникот му одговори: “Не, освен ако сакаш доброволно да постиш.“
Иџма (Консензус):
Умметот се сложил дека месецот рамазан е задолжително да се пости, потоа дека постот е еден од столбовите на исламот, кој е општо познат, и секако кој тоа го негира е неверник и излегува од дини-ислам (верата - ислам).
Извор: el-tewhid
Обработка: ahlu-sunnah