1 Да ли е дозволено да купам цигари за татко ми ако ми нареди? Вто 15 Мај 2012, 12:06 pm
Muwehhid
Модератор
[You must be registered and logged in to see this link.]
Во името на Аллах, Семилосниот, Милостивиот!
Прашање : Да ли дозволено е да купам цигари за татко ми ако ми нареди?
Одговор: Не е дозволено да купуваш ништо за татко ти што е харам, без разлика на тоа дали тоа биле цигари, опивни работи, дрога, алкохол или нешто друго. Тоа е така затоа што се пренесува дека Пратеникот, саллалллаху алјхи ве селлем, рекол:
“Нема послушност на оној кој што е создаден ако направи грев спрема Створителот”
И , исто така рекол:
“Секако послушноста е во се што е добро”
Значи, Вие треба да го советувате и да најдете некои изговори да не ги копувате, во исто време имајќи убави манири.
Нека е Аллахов балгослов и селам на нашиот Пратеник, на неговото семејство и чесните асхаби.
Обработка: Ahlu-Sunnah
Во името на Аллах, Семилосниот, Милостивиот!
Прашање : Да ли дозволено е да купам цигари за татко ми ако ми нареди?
Одговор: Не е дозволено да купуваш ништо за татко ти што е харам, без разлика на тоа дали тоа биле цигари, опивни работи, дрога, алкохол или нешто друго. Тоа е така затоа што се пренесува дека Пратеникот, саллалллаху алјхи ве селлем, рекол:
“Нема послушност на оној кој што е создаден ако направи грев спрема Створителот”
И , исто така рекол:
“Секако послушноста е во се што е добро”
Значи, Вие треба да го советувате и да најдете некои изговори да не ги копувате, во исто време имајќи убави манири.
Нека е Аллахов балгослов и селам на нашиот Пратеник, на неговото семејство и чесните асхаби.
Одговор : The Permanent Committee for Islaamic Research and Fataawa, comprising -
Head: Shaykh 'Abdul 'Azeez ibn Abdullaah ibn Baaz;
Deputy Head: Shaykh 'Abdur-Razzaaq 'Afeefee;
Member: Shaykh 'Abdullaah ibn Ghudayyaan;
Member: Shaykh 'Abdullaah ibn Qu'ood
Fataawa al-Lajnah ad-Daa.imah lil-Buhooth al-'Ilmiyyah wal-Iftaa. - Volume 13, Page 64, Question No.4 of Fatwa No.3201
Извор: [You must be registered and logged in to see this link.]Head: Shaykh 'Abdul 'Azeez ibn Abdullaah ibn Baaz;
Deputy Head: Shaykh 'Abdur-Razzaaq 'Afeefee;
Member: Shaykh 'Abdullaah ibn Ghudayyaan;
Member: Shaykh 'Abdullaah ibn Qu'ood
Fataawa al-Lajnah ad-Daa.imah lil-Buhooth al-'Ilmiyyah wal-Iftaa. - Volume 13, Page 64, Question No.4 of Fatwa No.3201
Обработка: Ahlu-Sunnah