1 ОСУМ ЗАДАЧИ ЗА СЕКОЈ ИСКРЕН ВЕРНИК! Пет 17 Фед 2012, 6:48 pm
Muaz al Islam
Модератор
[You must be registered and logged in to see this link.]
ОСУМ ЗАДАЧИ ЗА СЕКОЈ ИСКРЕН ВЕРНИК!
Прва задача:
Со обавување на 12 рекати суннет дневно; (2 сабахски, 4+2 пладневен, 2 акшамски и 2 јациски после фарз)
Корист:
Дворец во Џеннет
Доказ:
Доказ за ова се зборовите на Аллаховиот Пратеник, Мухаммед саллАллаху алејхи ве селлем, во кој се вели:
-„Кој во еден ден ќе клања 12 рекати нафиле, Аллах ќе му изгради куќа во Џеннет!„
(Муслим)
Втора задача:Обавување на 2 рекати ноќем намаз;
Корист:
Опростување на гревовите и примање на довата.
Доказ:
Зборовите на Аллаховиот Пратеник, Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем:
-Возвишениот Аллах секоја ноќ во последната третина, слегува на дуњалучкото небо и прашува: „Кој ме повикува во дова, да му ја примам?! Кој што бара од мене, да му дадам?! Кој бара опрост да му опростам“?!
(Бухари)
Трета задача: Кој ќе обави 2, 4 или 8 рекати „Салату-духа“;
Корист:
На верникот му се пресметува толкава садака, како да дал садака на секој негов зглоб од неговото дело;
Доказ:
„На секој зголоб од своето тело секој ден сте должни да дадете садака. Секое „елхамдулиллах“ е садака, секое „ла илахе иллАллах“ е садака, секој „тегбир-(Аллах Екбер)“ е садака. Сето ова може да го замене два рекати „Духа намаз.“
Четворта задача:
Учење на суре -Мулк- или тнр:„тебареке“
Корист:
Ќе бидеш спасен од азапи во гробот.
Доказ:
Зборовите на Аллаховиот Пратеник, Мухаммед саллАллаху алејхи ве селлем:
-„Во Кур’анот има сура со 30 ајети, кое се завзема за посредување на верникот, се додека не му биде опростено. Тоа е суре„Тебарекел=лези би једихи-л-мулк“
(Тирмизи)
Пета задача:100 пати учење: (Ла илахе иллАллах, вахдеху ла шерике лех. Леху-л-мулку ве леху-л-хамду ве хѕве ’ала кулли шеј’ин кадир);
Корист:
Награда како да си ослободил 10 робови, напишани 100 добри дела, избришани 100 гревови и заштита од шејтан;
Доказ:
Веродостоен хадис кој го забележува Муслим.
Шеста задача:
100 пати учење на салават;
Корист:
Аллах ќе те благослови и нема да бидеш скржав.
Доказ:
Зборовите на Аллаховиот Пратеник-Мухаммед саллАллаху алејхи ве селлем:
-„Кој на мене ќе донесе салават, Аллах за него ќе донесе 10 салавати!“
(Муслим)
-„Скржав е оној во чие присуство се спомнам, а тој свесно нема да донесе салават за мене“(Тирмизи)
Седма задача:100 пати учење: („Субханаллахи-л-’азим, ве би хамдихи“)
Корист:
Ќе ти се засадат 100 палмени стелба во Џеннет.
Доказ:
Зборовите на Аллаховиот Пратеник-Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем:
-„Кој ќе каже- „Субханаллахи-л-’азим, ве би хамдихи- ќе му биде засадена палма во Џеннет!“
(Тирмизи)
Осма задача:100 пати учење на зборовите (Естагфируллах)
Корист:
Аллах ќе ти ги реши проблемите и ќе ти ја зголеми нафаката.
Доказ:
Зборовите на Мухаммед, саллАллаху алејхи ве селлем:
-„Кој често ќе прави истигфар (ќе бара опрост), Аллах ќе му најде излез од секоја тешкотија. Ќе ја реши секоја негова мака и ќе му даде р’иск од каде што не се надева“
(Муслим)
Ја рабби, помогни ни, овие задачи исправно да ги извршуваме и зацврсти ни го нашето верување – нашиот иман... Обработка: [You must be registered and logged in to see this link.]