1 Riječi koje Poslanik s.a.v.s nije vole od se kažu Саб 21 Јан 2012, 1:09 am
Muaz al Islam
Модератор
RIJEČI KOJE POSLANIK, sallallahu alejhi ve sellem, NIJE VOLIO DA SE KAŽU
AUTOR: Ibn Kajjim el-Dževzijje
Pripremio: brat AbdulAziz
Od tih riječi jesu riječi: zlobna mi je duša ili osjećam zlo. Nego se treba reći: duša mije naklonjena, odana.[You must be registered and logged in to see this link.]
Da se vinova loza nazove plemenitom, nego se treba reći grožđe i loza.[You must be registered and logged in to see this link.] Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije volio da se kaže: "Ljudi su upropašteni." Rekao je: „Ko to kaže on je najupropašteniji od njih.“[You must be registered and logged in to see this link.] U tom značenju je i da se kaže: pokvareni su ljudi, pokvareno je vrijeme i slično tome.
Zabranio je da se kaže: "Šta Allah i taj i taj htjednu." Nego se treba reći: "Šta Allah htjedne, a zatim šta htjedne taj i taj."
Neki čovjek mu je rekao: "Šta Allah i ti htjednete.", pa je rekao: "Zar
si me izjednačio s Allahom?! Reci: „Šta sam Allah htjedne.“[You must be registered and logged in to see this link.]
Isto značenje ima i kada se kaže: "Da nije bilo Allaha i tog i tog bilo bi to i to." Ovo je čak odvratnije i gore. Kao i da se kaže: "Jasam
prepušten Allahu i tom i tom." Ili: "Tražim zaštitu od Allaha i tog i
tog. Ja računam na Allaha i tog i tog. Ja se oslanjam na Allaha i tog i
tog", jer ko to kaže učinio je tog i tog ravnim Allahu.
Ili: "Kišu nam je donio zalazak te i te zvijezde", nego treba reći: "Pala nam je kiša s Allahovom blagodati i Njegovom milosti."[You must be registered and logged in to see this link.]
Također
zabranjivao je zaklinjati se s nečim drugim mimo Allaha. Potvrđeno je
da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko se zakune nečim
drugim mimo Allaha počinio je širk."[You must be registered and logged in to see this link.]
Također nije dozvoljavao da se u zakletvama kaže: "Biće Židov, kršćanin ili nevjernik ko učini to i to."[You must be registered and logged in to see this link.]
Također, prezirao je da se muslimanu kaže da je nevjernik.[You must be registered and logged in to see this link.]
Isto tako zabranjivao je da se vladaru kaže: "Vladar nad vladarima",[You must be registered and logged in to see this link.] a analogno tome i sudac nad sudcima.
Također
je zabranjivao da vlasnik kaže svom slugi i služavki: moj rob ih moja
robinja, a da sluga kaže svom vlasniku: moj gospodar. Vlasnik treba
reći: moj mladić i djevojka, a sluga treba reći: moj gospodin ili
gospođa.[You must be registered and logged in to see this link.]
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjivao je da se psuje vjetar
kada zapuše. Naređivao je da se tada od Allaha traži njegovo dobro i
dobro radi kojeg je poslat, a da se utječe Allahu od njegova zla i zla
radi kojeg je poslat.[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranio je da se psuje vrućica i rekao je: "Ona uklanja čovjekove grijehe kao što mijeh uklanja škart sa željeza."[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranio je da se psuje pijetao. Potvrđeno je da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte psovati pijetla, jer on budi na namaz."[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranio
je da se ponosi i hvali na način kako su to mušrici radili, da se
izražava saučešće na njihov način, poput pozivanje na plemena, fanatizam
prema plemenu ili porijeklu. Tu se može svrstati i fanatizam prema
mezhebima, pravcima, šejhovima, preferiranje na osnovu slobodnih
nahođenja i fanatizma među njima, pozivanje da se slijede, udruživanje
ih razdruživanje na osnovu te pripadnost kao i klasifikovanje ljudi na
osnovu tih mjerila, itd. Sve su to džahilijetski običaji.
Zabranjivao je da se za jaciju (isa) kaže ateme,[You must be registered and logged in to see this link.] tj. da se zbog toga izraza potpuno izgubi izraz isa.
Zabranjivao je da se psuje musliman.[You must be registered and logged in to see this link.] Da se dvojica sašapta- vaju u prisustvu trećeg.[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranjivao je da žena opisuje ljepotu druge žene svom suprugu.[You must be registered and logged in to see this link.]
Također je zabranjivao da se u dovi kaže: "Allahu (Bože), oprosti mi ako hoćeš, smiluj mi se ako hoćeš."[You must be registered and logged in to see this link.]
Prezirao je da se mnogo zaklinje.[You must be registered and logged in to see this link.] Nije volio da se za dugu kaže Kuzahov[You must be registered and logged in to see this link.] luk, za dugu koja se vidi na nebu.[You must be registered and logged in to see this link.] Nije volio da se iko moli s Allahovim licem.[You must be registered and logged in to see this link.] Također nije volio da se Medina naziva Jesribom." Isto tako, zabranio je da se čovjek pita zbog čega je udario svoju ženu,[You must be registered and logged in to see this link.] osim ako to iziskuje neka potreba. Također, prezirao je da se kaže: "Postio sam cijeli ramazan", ili "Klanjao sam cijelu noć."[You must be registered and logged in to see this link.]
Od
pokuđenih načina izražavanja jeste i to da se određene stvari spomenu u
svojoj osnovnoj, a treba ih spominjati u prenesenoj formi. U te izraze ubraja se: Allah ti produžio život, Allah ti produžio tvoje dane ili živ bio hiljadu godina., itd.
Tu spadaju i riječi postaća: "Tako mi onoga ko je zapečatio kafirova usta."
Isti
je slučaj da se za "poreze" kaže da su to "prava". Isto je da se za ono
što se udijeli u svrhu pokornosti Allahu subhanehu ve te'ala, kaže: "U
gubitku sam" ili "Izgubio sam toliko i toliko." Ili da kaže: "Udijelio
sam na ovom Dunjaluku mnogo imetka."
Isti
je slučaj i o pitanjima zasnovanim na idžtihadu za onoga ko donosi
fetve da kaže: Allah je to i to zabranio ili to i to dozvolio. To treba
reći samo za pitanja o kojima postoji jasan tekst.
Isti
je slučaj o pitanju da se za Kur'anske i hadiske argumente kaže da su
to jezičke forme i metafore. Ovaj naziv uklanja poštovanje prema njima u
srcima ljudi. Naročito ako se za sumnje apolo-getika i filozofa kaže da
su to nepobitni racionalni dokazi.
La
ilahe illallahu, koliko se samo propasti putem ova dva naziva uvuklo u
mnoge umove i vjere, bilo to na vjerskom ili ovosjetovnom polju.
Također zabranio je da čovjek priča o spolnom odnosu sa svojom suprugom i šta se sve dešavalo između njega i njegove supruge,[You must be registered and logged in to see this link.] kao što to rade prostaci.
Od izraza koje je prezirao su i: mislili[You must be registered and logged in to see this link.]-" su, spomenuli su, rekli su, itd.
Od
izraza koji su pokuđeni jesu i da se vladaru kaže da je Allahov
nasljednik (halifetullah), ili Njegov zamjenik na zemlji, jer nasljednik
ili zamjenik bivaju onome ko je odsutan. Allah je zamjenik u porodici
odsutnog i zastupnik Svom robu vjerniku.
Treba se najviše paziti nasilja od riječi "ja", "ja imam" i "kod mene", jer su to tri riječi s kojim su Iblis, Faraon i Karun bili iskušani.
Iblis
je rekao: "Ja sam bolji od njega." Faraon je rekao: "Meni pripada vlast
nad Egiptom." Karun je rekao: "To sam dobio svojom zaslugom." Najljepši
kontekst u kojem se može staviti riječ "ja" je kada čovjek kaže: "Ja
sam griješni rob, ja sam rob koji griješi, ja sam onaj koji oprosta
traži, ja sam onaj koji priznaje svoje grijehe", itd. A riječ "ja imam" u
sljedećim kontekstima: "Ja imam grijeha, ja imam
prijestupa, ja sam slab,ja sam ovisan,ja sam ponizan." A riječ "kod mene” u sljedećem hadisu: "Oprosti mi ono što uradim u zbilji i u šali, oprosti mi ono što uradim namjerno i nenamjerno jer je sve to kod mene prisutno.''[You must be registered and logged in to see this link.]
IZVOR: Zadu-l-me'ad
OBRADA: [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhaii (10/465),MusJim (2250) i Ebu Davud (4978,4979) od Aiše, r.a.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Mustim (2248) u Izrazima, poglavlje: Pokuđeno je nazivati vinovu lozu plemenitom, Darimi u svom Šumnu (2/118), u Piću,
poglavlje: Zabranjeno je da se vinova loza naziva plemenitom, od Vaila
b. Hidžra. Bilježe ga i Buhari (10/465,467) i Mu sli m (2247) od Ebu
Hurejre,
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim (2623) o dobročinstvu i rodbinskoj vezi. Poglavlje: Zabranjeno je reći propali su ljudi.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Ahmed od Ibn Abbasa! Lanac prenosilaca je ispravan.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Buhari (2/433,434) i Muslim (71) od Zejda b. Halida el-Džuhenija. Šafi, Mah mu se smilovao, je rekao u El-ur.
"Ko kaže:'Kišu nam je donio zalazak te i te zvijezde'kao što su
govorili neki mušrici i tako pripisivali kišu nekoj zvijezdi, smatrat će
se nevjerstvom, kao što je i Poslanik, s.a.v.s., rekao, jer je en-ntv'
vrijeme, a vrijeme je stvorenje koji ne može ni sebi niti drugome
učiniti bilo šta. A ko kaže:'Pala nam je kiša s vremenom', tj. u to i to
vrijeme neće počiniti nevjerstvo. Također postoje i druge riječi koje
su mi draže od tih."
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Ahmed u (2/34,67,69,87,98,125) i Tirmizi (1535) u Zavjetima,
poglavlje: Šta se prenosi od pokuđenosti zaklinjanja nečim drugim mimo
Allaha. Lanac prenosilaca mu je ispravan. Hakim (4/297) veli daje ovaj
hadis sahih, a u toj ocjeni s njim se slaže i Zehebi.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe
ga Ehu Davud (3258), Nesai (7/6) i Ibn Madža (2100) od Burejde da je
Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko se zakune i kaže: 'Ja se odričem
islama, pa ako u tome ne bude iskren bit će kako misli, a ako u tome
bude iskren, neće se vratiti u islam zdrav." Lanac prenosilaca mu je
ispravan.
ga Buhari (10/428) i Muslim (60) od lbn Omera. O ovom poglavlju se
prenosi i od Ebu Zerra, a bilježe ga Buhari (1/388) i Muslim (61).
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhari (10/486), Muslim (2143), Ebu Davud (4961) 1 Tirmizi (2829) od Ebu Hurejre.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhari (5/131) i Muslim (2249) od Ebu Hurejre.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Bilježi ga Tirmizi (2253) od Ubejj b. Ka'ba i veli da je ovaj hadis
hasen-sahih. Bilježe ga Ahmed (2/250,268, 409, 437), Ebu Davud (5097) i
Buhari u El-Edebul-mufredu (906) od Ebu Hurejre. Lanac prenosilaca mu je ispravan.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim (2575) u Dovama, poglavlje; Nagrada muslimanu kada ga zadesi bolest ili tuga, od Džabira, r.a.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Ahmed u(5/193), Ebu Davud (5101) u Edebu, poglavlje: Šta se prenosi o pije tlu i životinjama, od Zejda b. Halida el-Džuhenija. Lanac prenosilaca mu je dobar.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim od Ibn Omera.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Buhari (1/103) od Ibn Mesuda.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhari (11/68,69) i Muslim (2183) od Ibn Omera,
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Buhari (9/269) od Ibn Mesuda.
[You must be registered and logged in to see this link.]18.Bilježe ga Buhari (11/118) i Muslim (2679) od Ebu Hurejre,
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi
ga Muslim (1607) od Ebu Katade el-Ensarija daje čuo AIlahova Poslanika,
s.a.v.s., da je rekao: "Čuvajte se mnogog zaklinjanja u kupoprodaji,
jer ono smanjuje nafaku i uništava imetak."
[You must be registered and logged in to see this link.] Kuzah je bilo arapsko božanstvo gromova i plodnosti. Muftić, Bosansko-arapski rječnik (1193).
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Ebu Nua'jm u Hil'jetid-eulija
(2/309) od Ibn Abbasa u sljedećoj verziji: "Ne govorite: Kuzahov luk,
jer je Kuzah šejtan, nego recite: Luk Uzvišenog Allaha, Zaštitnika
stanovnika zemlje." U lancu prenosilaca mu je Zekerija b. Hakim
el-Habeti el-Basri, on je slab i otpao prenosilac.
ga Ebu Davud (1671) od Džabira u merfu formi u sljedećoj verziji: "Neka
niko ništa ne traži s Allahovim licem, osim Dženneta." U lancu
prenosilaca mu je Sulejman b. Muaz et-Temimi kojeg su mnogi kritikovali.
ga Buhari (4/75) od Ebu Hurejre u merfu formi: "Naređeno mi je da se
iselim u grad koji će da osvoji ostala naselja, a naziva se Jesrib a to
je Medina...." Hafiz je rekao: "Neki munafici su je nazivali Jesribom, a
ime koje joj dolikuje jeste Medina. Neki učenjaci su razumjeli iz
hadisa da ju je pokuđeno nazivati Jesribom i rekli da se Jesrib ne
spominje u Kuranu, i da je tim imenom nazivaju oni koji nisu vjernici." Bilježi
Ahmed od Bera b. Aziba u merfu formi da je rekao: "Ko Medinu nazove
Jesribom neka zatraži oprosta od Allaha. Ona je Taba, ona je Taba."
ga Ebu Davud (2147), Ahmed (122),Tajalisi (10) i Ibn Madža (1968) od
Omera. U lancu prenosilaca mu je Davud b.Jezid el-Evdi, slab prenosilac,
a njegov šejh Abdurrahman el-Musli nema zamjerki.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim u svom Sahihu (1437)
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Ebu-Davud, Buharija u El-Edebul Mumfredu, i dr.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi Buharija i Muslim od Ebu Musaa el Eš'arija
AUTOR: Ibn Kajjim el-Dževzijje
Pripremio: brat AbdulAziz
Od tih riječi jesu riječi: zlobna mi je duša ili osjećam zlo. Nego se treba reći: duša mije naklonjena, odana.[You must be registered and logged in to see this link.]
Da se vinova loza nazove plemenitom, nego se treba reći grožđe i loza.[You must be registered and logged in to see this link.] Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije volio da se kaže: "Ljudi su upropašteni." Rekao je: „Ko to kaže on je najupropašteniji od njih.“[You must be registered and logged in to see this link.] U tom značenju je i da se kaže: pokvareni su ljudi, pokvareno je vrijeme i slično tome.
Zabranio je da se kaže: "Šta Allah i taj i taj htjednu." Nego se treba reći: "Šta Allah htjedne, a zatim šta htjedne taj i taj."
Neki čovjek mu je rekao: "Šta Allah i ti htjednete.", pa je rekao: "Zar
si me izjednačio s Allahom?! Reci: „Šta sam Allah htjedne.“[You must be registered and logged in to see this link.]
Isto značenje ima i kada se kaže: "Da nije bilo Allaha i tog i tog bilo bi to i to." Ovo je čak odvratnije i gore. Kao i da se kaže: "Jasam
prepušten Allahu i tom i tom." Ili: "Tražim zaštitu od Allaha i tog i
tog. Ja računam na Allaha i tog i tog. Ja se oslanjam na Allaha i tog i
tog", jer ko to kaže učinio je tog i tog ravnim Allahu.
Ili: "Kišu nam je donio zalazak te i te zvijezde", nego treba reći: "Pala nam je kiša s Allahovom blagodati i Njegovom milosti."[You must be registered and logged in to see this link.]
Također
zabranjivao je zaklinjati se s nečim drugim mimo Allaha. Potvrđeno je
da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko se zakune nečim
drugim mimo Allaha počinio je širk."[You must be registered and logged in to see this link.]
Također nije dozvoljavao da se u zakletvama kaže: "Biće Židov, kršćanin ili nevjernik ko učini to i to."[You must be registered and logged in to see this link.]
Također, prezirao je da se muslimanu kaže da je nevjernik.[You must be registered and logged in to see this link.]
Isto tako zabranjivao je da se vladaru kaže: "Vladar nad vladarima",[You must be registered and logged in to see this link.] a analogno tome i sudac nad sudcima.
Također
je zabranjivao da vlasnik kaže svom slugi i služavki: moj rob ih moja
robinja, a da sluga kaže svom vlasniku: moj gospodar. Vlasnik treba
reći: moj mladić i djevojka, a sluga treba reći: moj gospodin ili
gospođa.[You must be registered and logged in to see this link.]
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranjivao je da se psuje vjetar
kada zapuše. Naređivao je da se tada od Allaha traži njegovo dobro i
dobro radi kojeg je poslat, a da se utječe Allahu od njegova zla i zla
radi kojeg je poslat.[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranio je da se psuje vrućica i rekao je: "Ona uklanja čovjekove grijehe kao što mijeh uklanja škart sa željeza."[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranio je da se psuje pijetao. Potvrđeno je da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte psovati pijetla, jer on budi na namaz."[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranio
je da se ponosi i hvali na način kako su to mušrici radili, da se
izražava saučešće na njihov način, poput pozivanje na plemena, fanatizam
prema plemenu ili porijeklu. Tu se može svrstati i fanatizam prema
mezhebima, pravcima, šejhovima, preferiranje na osnovu slobodnih
nahođenja i fanatizma među njima, pozivanje da se slijede, udruživanje
ih razdruživanje na osnovu te pripadnost kao i klasifikovanje ljudi na
osnovu tih mjerila, itd. Sve su to džahilijetski običaji.
Zabranjivao je da se za jaciju (isa) kaže ateme,[You must be registered and logged in to see this link.] tj. da se zbog toga izraza potpuno izgubi izraz isa.
Zabranjivao je da se psuje musliman.[You must be registered and logged in to see this link.] Da se dvojica sašapta- vaju u prisustvu trećeg.[You must be registered and logged in to see this link.]
Zabranjivao je da žena opisuje ljepotu druge žene svom suprugu.[You must be registered and logged in to see this link.]
Također je zabranjivao da se u dovi kaže: "Allahu (Bože), oprosti mi ako hoćeš, smiluj mi se ako hoćeš."[You must be registered and logged in to see this link.]
Prezirao je da se mnogo zaklinje.[You must be registered and logged in to see this link.] Nije volio da se za dugu kaže Kuzahov[You must be registered and logged in to see this link.] luk, za dugu koja se vidi na nebu.[You must be registered and logged in to see this link.] Nije volio da se iko moli s Allahovim licem.[You must be registered and logged in to see this link.] Također nije volio da se Medina naziva Jesribom." Isto tako, zabranio je da se čovjek pita zbog čega je udario svoju ženu,[You must be registered and logged in to see this link.] osim ako to iziskuje neka potreba. Također, prezirao je da se kaže: "Postio sam cijeli ramazan", ili "Klanjao sam cijelu noć."[You must be registered and logged in to see this link.]
Od
pokuđenih načina izražavanja jeste i to da se određene stvari spomenu u
svojoj osnovnoj, a treba ih spominjati u prenesenoj formi. U te izraze ubraja se: Allah ti produžio život, Allah ti produžio tvoje dane ili živ bio hiljadu godina., itd.
Tu spadaju i riječi postaća: "Tako mi onoga ko je zapečatio kafirova usta."
Isti
je slučaj da se za "poreze" kaže da su to "prava". Isto je da se za ono
što se udijeli u svrhu pokornosti Allahu subhanehu ve te'ala, kaže: "U
gubitku sam" ili "Izgubio sam toliko i toliko." Ili da kaže: "Udijelio
sam na ovom Dunjaluku mnogo imetka."
Isti
je slučaj i o pitanjima zasnovanim na idžtihadu za onoga ko donosi
fetve da kaže: Allah je to i to zabranio ili to i to dozvolio. To treba
reći samo za pitanja o kojima postoji jasan tekst.
Isti
je slučaj o pitanju da se za Kur'anske i hadiske argumente kaže da su
to jezičke forme i metafore. Ovaj naziv uklanja poštovanje prema njima u
srcima ljudi. Naročito ako se za sumnje apolo-getika i filozofa kaže da
su to nepobitni racionalni dokazi.
La
ilahe illallahu, koliko se samo propasti putem ova dva naziva uvuklo u
mnoge umove i vjere, bilo to na vjerskom ili ovosjetovnom polju.
Također zabranio je da čovjek priča o spolnom odnosu sa svojom suprugom i šta se sve dešavalo između njega i njegove supruge,[You must be registered and logged in to see this link.] kao što to rade prostaci.
Od izraza koje je prezirao su i: mislili[You must be registered and logged in to see this link.]-" su, spomenuli su, rekli su, itd.
Od
izraza koji su pokuđeni jesu i da se vladaru kaže da je Allahov
nasljednik (halifetullah), ili Njegov zamjenik na zemlji, jer nasljednik
ili zamjenik bivaju onome ko je odsutan. Allah je zamjenik u porodici
odsutnog i zastupnik Svom robu vjerniku.
Treba se najviše paziti nasilja od riječi "ja", "ja imam" i "kod mene", jer su to tri riječi s kojim su Iblis, Faraon i Karun bili iskušani.
Iblis
je rekao: "Ja sam bolji od njega." Faraon je rekao: "Meni pripada vlast
nad Egiptom." Karun je rekao: "To sam dobio svojom zaslugom." Najljepši
kontekst u kojem se može staviti riječ "ja" je kada čovjek kaže: "Ja
sam griješni rob, ja sam rob koji griješi, ja sam onaj koji oprosta
traži, ja sam onaj koji priznaje svoje grijehe", itd. A riječ "ja imam" u
sljedećim kontekstima: "Ja imam grijeha, ja imam
prijestupa, ja sam slab,ja sam ovisan,ja sam ponizan." A riječ "kod mene” u sljedećem hadisu: "Oprosti mi ono što uradim u zbilji i u šali, oprosti mi ono što uradim namjerno i nenamjerno jer je sve to kod mene prisutno.''[You must be registered and logged in to see this link.]
IZVOR: Zadu-l-me'ad
OBRADA: [You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhaii (10/465),MusJim (2250) i Ebu Davud (4978,4979) od Aiše, r.a.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Mustim (2248) u Izrazima, poglavlje: Pokuđeno je nazivati vinovu lozu plemenitom, Darimi u svom Šumnu (2/118), u Piću,
poglavlje: Zabranjeno je da se vinova loza naziva plemenitom, od Vaila
b. Hidžra. Bilježe ga i Buhari (10/465,467) i Mu sli m (2247) od Ebu
Hurejre,
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim (2623) o dobročinstvu i rodbinskoj vezi. Poglavlje: Zabranjeno je reći propali su ljudi.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Ahmed od Ibn Abbasa! Lanac prenosilaca je ispravan.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Buhari (2/433,434) i Muslim (71) od Zejda b. Halida el-Džuhenija. Šafi, Mah mu se smilovao, je rekao u El-ur.
"Ko kaže:'Kišu nam je donio zalazak te i te zvijezde'kao što su
govorili neki mušrici i tako pripisivali kišu nekoj zvijezdi, smatrat će
se nevjerstvom, kao što je i Poslanik, s.a.v.s., rekao, jer je en-ntv'
vrijeme, a vrijeme je stvorenje koji ne može ni sebi niti drugome
učiniti bilo šta. A ko kaže:'Pala nam je kiša s vremenom', tj. u to i to
vrijeme neće počiniti nevjerstvo. Također postoje i druge riječi koje
su mi draže od tih."
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Ahmed u (2/34,67,69,87,98,125) i Tirmizi (1535) u Zavjetima,
poglavlje: Šta se prenosi od pokuđenosti zaklinjanja nečim drugim mimo
Allaha. Lanac prenosilaca mu je ispravan. Hakim (4/297) veli daje ovaj
hadis sahih, a u toj ocjeni s njim se slaže i Zehebi.
ga Ehu Davud (3258), Nesai (7/6) i Ibn Madža (2100) od Burejde da je
Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko se zakune i kaže: 'Ja se odričem
islama, pa ako u tome ne bude iskren bit će kako misli, a ako u tome
bude iskren, neće se vratiti u islam zdrav." Lanac prenosilaca mu je
ispravan.
ga Buhari (10/428) i Muslim (60) od lbn Omera. O ovom poglavlju se
prenosi i od Ebu Zerra, a bilježe ga Buhari (1/388) i Muslim (61).
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhari (10/486), Muslim (2143), Ebu Davud (4961) 1 Tirmizi (2829) od Ebu Hurejre.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhari (5/131) i Muslim (2249) od Ebu Hurejre.
[You must be registered and logged in to see this link.]
Bilježi ga Tirmizi (2253) od Ubejj b. Ka'ba i veli da je ovaj hadis
hasen-sahih. Bilježe ga Ahmed (2/250,268, 409, 437), Ebu Davud (5097) i
Buhari u El-Edebul-mufredu (906) od Ebu Hurejre. Lanac prenosilaca mu je ispravan.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim (2575) u Dovama, poglavlje; Nagrada muslimanu kada ga zadesi bolest ili tuga, od Džabira, r.a.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Ahmed u(5/193), Ebu Davud (5101) u Edebu, poglavlje: Šta se prenosi o pije tlu i životinjama, od Zejda b. Halida el-Džuhenija. Lanac prenosilaca mu je dobar.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim od Ibn Omera.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Buhari (1/103) od Ibn Mesuda.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježe ga Buhari (11/68,69) i Muslim (2183) od Ibn Omera,
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Buhari (9/269) od Ibn Mesuda.
[You must be registered and logged in to see this link.]18.Bilježe ga Buhari (11/118) i Muslim (2679) od Ebu Hurejre,
ga Muslim (1607) od Ebu Katade el-Ensarija daje čuo AIlahova Poslanika,
s.a.v.s., da je rekao: "Čuvajte se mnogog zaklinjanja u kupoprodaji,
jer ono smanjuje nafaku i uništava imetak."
[You must be registered and logged in to see this link.] Kuzah je bilo arapsko božanstvo gromova i plodnosti. Muftić, Bosansko-arapski rječnik (1193).
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Ebu Nua'jm u Hil'jetid-eulija
(2/309) od Ibn Abbasa u sljedećoj verziji: "Ne govorite: Kuzahov luk,
jer je Kuzah šejtan, nego recite: Luk Uzvišenog Allaha, Zaštitnika
stanovnika zemlje." U lancu prenosilaca mu je Zekerija b. Hakim
el-Habeti el-Basri, on je slab i otpao prenosilac.
ga Ebu Davud (1671) od Džabira u merfu formi u sljedećoj verziji: "Neka
niko ništa ne traži s Allahovim licem, osim Dženneta." U lancu
prenosilaca mu je Sulejman b. Muaz et-Temimi kojeg su mnogi kritikovali.
ga Buhari (4/75) od Ebu Hurejre u merfu formi: "Naređeno mi je da se
iselim u grad koji će da osvoji ostala naselja, a naziva se Jesrib a to
je Medina...." Hafiz je rekao: "Neki munafici su je nazivali Jesribom, a
ime koje joj dolikuje jeste Medina. Neki učenjaci su razumjeli iz
hadisa da ju je pokuđeno nazivati Jesribom i rekli da se Jesrib ne
spominje u Kuranu, i da je tim imenom nazivaju oni koji nisu vjernici." Bilježi
Ahmed od Bera b. Aziba u merfu formi da je rekao: "Ko Medinu nazove
Jesribom neka zatraži oprosta od Allaha. Ona je Taba, ona je Taba."
ga Ebu Davud (2147), Ahmed (122),Tajalisi (10) i Ibn Madža (1968) od
Omera. U lancu prenosilaca mu je Davud b.Jezid el-Evdi, slab prenosilac,
a njegov šejh Abdurrahman el-Musli nema zamjerki.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Muslim u svom Sahihu (1437)
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi ga Ebu-Davud, Buharija u El-Edebul Mumfredu, i dr.
[You must be registered and logged in to see this link.] Bilježi Buharija i Muslim od Ebu Musaa el Eš'arija