Abu Al-Amin напиша:Sekoj Sufija, ima svoj Sheikh, sto go sledi (choro) - naprimer - kako prvo, ako bi sakal ti da stanesh Dervish na nekoj Sheikh, treba da dobiesh dozvola od Sheikhot. Ako se odluchi toj za tebe, e naj vazhno, po sekoj zbor, po sekoj chekor i po sekoja naredba negova kon tebe, da go sledish i da mu si poslushen! Ondak si ti dobar Dervish!
I sega - znaeme deka Mevleeite se vrtat, kako i Nakshi
banditite. I znaeme, deka taja praksa se nareduva od strana na nivnite Sheikhi - znachi, ako sakash da bidesh dobar Dervish i pripadnik na odbraniot Tarikat, morash da bidesh poslushen.
СубханАллах СубханАллах СубханАллах!!!
Исто така да кажам како една голема Суфиска Заблуда кој денес ми ја кажа еден Брат.
Суфиите ги земаат своте шејхови како еден Вид Секретар.
Кога сакат нешто од Аллах џ.ш да бараат тие Му ја кажувале Својта потреба па Шејхот да бара од Аллах СубханАллах колкава е заблудата.
Кога ке му го негираш ова тие викаат:
Зарем кога би сакал да одиш на некоја работа во некоја Фирма има Секретари-Секретарки.
Прво треба кај нив да побараш а потоа Одреденото лице да му сопшти на главниот Директор.
СубханАллах СубханАллах СубханАллах Аллах да не сочува.
од тука ја гледаме Заблудата која ја носат Денешните Суфии т.с Дервиши.
Аллаху мој ти се заблагодарувам што нас не сочува од ваква Заблуда.
Аллаху мој само тебе те обожаваме и од тебе помош бараме.
Аллаху мој те молам во твојата Сила и Моќ немој да не искусаш со ваква заблуда, затоа што на заблудникот крајот му е тежок.
Еселамун Алејкум ве РахметуАллах ве берекатуху!!!!