1 Вредноста на последната третина од ночта.. Вто 19 Jул 2011, 1:14 am
LAUTKA
Модератор
Вредноста на последната третина од ночта..
Ебу Хурејре р.а пренесува да је Аллахоф Посланик с.а.в.с рекол,,
,,Наш Господар,Возвишениот се спушта свакоја ноч на земсково небо,последната третина од ночта,и вели,,
,,Кој ме повикал да му се озвијам на повикот? Кој посакува нешто од Мене да му го удоволам ? Кој бара од Мене да му опростам??,,
Бележано oд (Бухари, 3/59,Муслим 758,Ебу Давуд 135,Тирмизи 3498,Дарими 1/286,Ибн Маже 1366,Ибн Ебу Асим 1/217.
Искрените
Верници го сведочат овој ХАДИС,,При тоа не вршат споредување на
Аллаховата Тебареке ве те ала ,спуштање за спуштање над неговите
створенија,нити тоа го тумачат,во некое друго значење,и не поставуваат
прашања во кавотијата.
Хадисот на оваа тема е достигнат на највисок степен на Веродостојнос,,Мутеватир како што кажуваат експертите.....
Захеби Ибн Каијјим,Ибн Аблу Хади,Ебу Зу,ра Ер-Рази.Ел Киттани и Ибн С,ади,Аллах и се смилувал.
Ебу Ханифе р.а е запрашан за ова спуштање па им одговорил...
,,Се Спушта ама ние не се прашуваме како тоа настанува ,,(Џелау ел-ајнејни 353,Усулиддини индел имам Ебу Ханифа 380)
преведено..ahlu-sunnah.org..
Ебу Хурејре р.а пренесува да је Аллахоф Посланик с.а.в.с рекол,,
,,Наш Господар,Возвишениот се спушта свакоја ноч на земсково небо,последната третина од ночта,и вели,,
,,Кој ме повикал да му се озвијам на повикот? Кој посакува нешто од Мене да му го удоволам ? Кој бара од Мене да му опростам??,,
Бележано oд (Бухари, 3/59,Муслим 758,Ебу Давуд 135,Тирмизи 3498,Дарими 1/286,Ибн Маже 1366,Ибн Ебу Асим 1/217.
Искрените
Верници го сведочат овој ХАДИС,,При тоа не вршат споредување на
Аллаховата Тебареке ве те ала ,спуштање за спуштање над неговите
створенија,нити тоа го тумачат,во некое друго значење,и не поставуваат
прашања во кавотијата.
Хадисот на оваа тема е достигнат на највисок степен на Веродостојнос,,Мутеватир како што кажуваат експертите.....
Захеби Ибн Каијјим,Ибн Аблу Хади,Ебу Зу,ра Ер-Рази.Ел Киттани и Ибн С,ади,Аллах и се смилувал.
Ебу Ханифе р.а е запрашан за ова спуштање па им одговорил...
,,Се Спушта ама ние не се прашуваме како тоа настанува ,,(Џелау ел-ајнејни 353,Усулиддини индел имам Ебу Ханифа 380)
преведено..ahlu-sunnah.org..