1 Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност Пет 28 Јан 2011, 3:23 pm
Muwehhid
Модератор
Во Името На Аллах џ.ш Милостивиот, Самилосен!
Аллах џ.ш. вели:
“О верници, плашете се од Аллаха, и бидете со оние кои се искрени.” ( Ет-Тевбе : 119 )
Аллаховиот Пејгамбер а.с. рекол:
“ Бидете искрени, бидејќи искреноста води кон добродетелство, а доброд- етелството води во Џеннет. Човекот ја зборува вистината и тежи кон искреноста се додека биде запишан кај Аллаха како искрен.” ( Муслим )
МУДРОСТА НА ЛУКМАН
Сувејд ибн Малик пренесува дека Мудриот Лукман бил прашан: Како си достигнал до тој степен на мудрост?
- “Со искрено зборување, извршување на доверените нешта и изоставање на работи кои не ме интересираат.” Одговорил мудриот Лукман.
ГОВОРОТ НА АБДУЛЛАХ ИБН МЕС’УД Р.А.
Се пренесува дека Абдуллах ибн Мес’уд р.а. рекол: “ Најискрен говор е Алаховиот збор, најблагороден говор е спомнување на Аллах џ.ш., најгора слепост е слепоста на срцето, она што е малку а е доволно подобро е од она што е многу но протерано, најкасно каење е каењето на Судниот ден, најдобро богатство е богатството на душата, а најдобра опскрба е богобојазливост, алкохолот е мајка на сите зла, жените се слуги на шејтанот, младоста е дел на лудост, најлоша заработувачка е по пат на камата, и најголем грев е лажен јазик.”
НЕМОЖАМ ДА ГО НЕГИРАМ АЛЛАХОВИОТ БЛАГОДЕТ
Во една прилика додека злогласниот Хаџџаџ ибн Јусуф држел хутба, малку продолжил во време, па некој од присутните повикал: “Намаз! Времето не чека! А ни Господарот нема да ти прости!” Хаџџаџ наредил да се стави во затвор.
Покасно неговите дошле и тврделе дека е ненорма- лен. На тоа Хаџџаџ рекол: Ако признае дека е будала ќе го пуштам од затвор! Меѓутоа човекот рекол: “Не можам да го негирам благодетот кој Аллах ми го дал(Разумот) а за себе да речам дека сум будала, кога Аллах од тоа ме сочувал.” Кога Хаџџаџ ја увидел неговата искреност се предомислил и го пуштил од затвор.
ИСКРЕНОСТА ТЕ ОЖЕНИ!!
Познатиот муезин на Мухаммед а.с. Билал Ел-Хабеши тргнал да му побара жена курејшијка за својот брат. На луѓето им велел: “Ние сме тие како што знаете, бевме робови, Аллах нE слободил; бевме залутани, Аллах нe упатил; бевме сиромашни, Аллах нe збогатил. Ја барам вашата ќерка за мојот брат: ако ја дадете Фала на Аллаха, а ако не одбиете Аллах е најголем.
” Некои и рекле на фамилијата: Билал го знаете неговиот плод во ширење на Аллаховата вера, и неговите дела со Пејгамб- ерот. Затоа оженете го брат му!
Неговиот брат се сврте кон Билала и му рече: Аллах да ти прости, спомна само некои од нашите заслуги во Ислам а другите ги испушти. Тогаш Билал му рече: “Искрено зборувавме и искреноста те ожени.”
ОСТАВИ ЈА ЛАГАТА
Се пренесува дека некој бедуин му предложил на Аллаховиот Пејгамбер да остави само едно забрането дело од: кражба, блуд, лага… Пејгамберот а.с. му рече:
Остави ја лагата!. И човекот секогаш кога посакувал да направи некое забрането дело велел: Како ќе му одговорам на Пејгамберот а.с. кога ќе ме праша!? Ако признаам дека направив грев ќе ме казни, а ако го излажам, тогаш ќе го изневерам даденото ветување дека нема да лажам. И на таков начин оставањето на лагата беше причина да ги избегнува сите харами и потоа искрено се покајал од сите забранети дела.
[You must be registered and logged in to see this link.]
ПЛОДОВИ НА ИСКРЕНОСТА
Алимот Ебу Бекр Ел-Џезаири спомнува некои од плодовите на искреноста:
Безгрижност и смиреност, бидејќи Пејгамберот а.с. рекол: “Искреноста ( Вистинитоста ) E сигурност.”
Благослов во заработувачка, бидејќи Пејгамберот а.с. рекол: “Ако продавачот и купувачот при купопро- дажба бидат искрени и чесни, купопродажбата ќе им биде благословена на двајцата, а ако нешто сокријат или измамат, купопродажбата ќе им биде неблагослов-
ена. ( Бухари )
Постигнување положба како шехид, бидејќи Пејгам- берот а.с. рекол: “Кој искрено го моли Аллаха да умре како шехид, Аллах ќе му подари положба на шехид, па дури и да умре на своја постела.” ( Муслим )
Спас од нешто што се плаши.
Во таа смисла се пренесува дека некој човек, бегајќи од своите прогонители, го замолил еден побожен човек да го заштити од нив, и му рекол: Скриј ме од оние кои ме бркаат! Човекот му рекол: Легни овде! И потоа го покрил со палмини лисја.
Кога неговите прогонители покасно дошле и се распрашале за него, тој им рекол: “Ене го лежи под лисјана” ! – Тие помислиле дека се шегува со нив и си заминале. Човекот се спасил благо- дарејќи на искреноста на побожниот човек.
( Минхаџул-Муслим : 234 )
КАКО ЌЕ БИДЕ СО ТЕБЕ О ХИШАМ?!
Емевискиот халифа Хишам ибн Абдулмелик побарал од учениот Тавус Ел-Јемани да оди кај него во кралскиот дворец. Кога влегол кај него, не го поселамил со прекарот ‘Владар на верниците’ туку му рекол: Ес-Селаму Алејке О Хишам! Потоа седнал до него, и му рекол: Како ќе биде со тебе О Хишам?! Тогаш Хишам се налути и му рече: О Тавус, што те натера на таквото однесување?
Тавус запрашал: Што сум направил? Тогаш Хишам уште повеќе се разлути и му рече: Чевлите ги слече покрај мојот килим, не ме поселами со прекарот ‘Владар на верниците’ и седна покрај мене без моја дозвола, и рече: Како ќе биде со тебе О Хишам!?
Тавус му одговорил: “Што се однесува до чевлите, јас секој ден ги слекувам пред мојот Господар пет пати, а за тоа што не те поселамив со прекарот ‘Владар на верниц- ите’ бидејќи сигурен сум дека сите луѓе не се задоволни од твоето владеење, па, мразев да лажам. А што се однесува до седнувањето покрај тебе, бидејќи го слушнав Имам Алија како вели: “Ако сакаш да погледнеш во човек од жителите на Џехенем, тогаш погледај во човек кој седи а околу него луѓето стојат.”
Тогаш Хишам побарал од него уште да го советува. Тавус продолжил, го слушнав Имам Алија р.а. како вели: “ Во Џехенем има големи змии и акреби колку маски, ќе го каснуваат секој владар кој бил неправеден спрема своите поданици.” Потоа Тавус станал и си заминал.
Афтор: Ариф Рамадани