Ес селаму алејкум ве рахметуАллах ве Берекетуху и добре дојдовте на www.ahlu-sunnah.org.

За да се окористите од сите функции на форум, ве молиме да се регистрирате или со вашето корисничко име логирате.

Join the forum, it's quick and easy

Ес селаму алејкум ве рахметуАллах ве Берекетуху и добре дојдовте на www.ahlu-sunnah.org.

За да се окористите од сите функции на форум, ве молиме да се регистрирате или со вашето корисничко име логирате.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Latest topics
» Alisan
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyПет 24 Апр 2020, 2:43 am by Muaz al Islam

» Намазот не е исправен (валиден) зад оној кој што ги оправдува..
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСаб 18 Јун 2016, 4:40 am by muwehid

» Салават на Пратеникот Мухаммед (а.с.)
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСаб 18 Јун 2016, 4:18 am by muwehid

» Менсур ал-Салими- "Спомнувајте Ме а и Јас ќе ве спомнувам (Ел-Бекара, 152)"
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyПон 13 Јун 2016, 9:32 pm by Muwehhid

» Кога ќе сватеме???
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyНед 12 Јун 2016, 9:34 pm by Muwehhid

» Ја сменија верата, но ја нарекуваат "ислам"
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСаб 11 Јун 2016, 8:51 pm by Muwehhid

» Дали е дозволено мевлуд?
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСре 27 Апр 2016, 11:09 am by Abu Al-Amin

» Шејх Сулејман ибн Насир ел-Улван за техакум
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyВто 08 Мар 2016, 12:26 am by Haqq

» Бајрам
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyНед 06 Мар 2016, 2:36 pm by Haqq

» Реката на трпението и нејзините притоки
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyПет 04 Мар 2016, 7:48 pm by hidzab

» Pozdrav
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyПон 15 Фед 2016, 11:52 pm by Abu Al-Amin

»  шейха доктора / Тарик гураб: Вопросы и ответы о колдовстве и лечения
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyНед 14 Фед 2016, 7:30 pm by nourna

» abdul fetah
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСре 03 Фед 2016, 12:02 am by Abu Al-Amin

» Хадиси на Мухаммед а.с
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСре 06 Јан 2016, 7:16 pm by medi

» Аллах нас ни е потребен
Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  EmptyСре 02 Дек 2015, 7:26 pm by Muwehhid

Similar topics
    Кој е он-лајн?
    Севкупно има 180 членови он-лајн :: 0 Регистрирани, 0 Скриени и 180 Гости

Никој

Најмногу членови кои го посетиле форумот воеднаш се 421 во Сре 30 Окт 2024, 3:09 am
    Барај

Display results as :

Rechercher Advanced Search

Top posters
    Muaz al Islam (1691)
    Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Vote_lcapИскреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Voting_barИскреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Vote_rcap 
    LAUTKA (1011)
    Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Vote_lcapИскреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Voting_barИскреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Vote_rcap 
    Muwehhid (937)
    Келиметул-Хакк (594)
    Muslima4Islam (589)
    Abu Al-Amin (479)
    Al-Ghuraba (360)
    Monoteizam (343)
    muharem fazli (323)
    Haqq (253)

Statistics
    Постојат b>1268 регистрирани членови
    Најновиот регистриран член е igoralfiosebastian@gmail.

Нашите членови се испратиле точно 8262 мислења in 2387 subjects

You are not connected. Please login or register

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Go down  Порака [Страна 1 of 1]

Muwehhid

Muwehhid
    Модератор
    Модератор
    Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  300344546_b068efb375

Во Името На Аллах џ.ш Милостивиот, Самилосен!

Аллах џ.ш. вели:

“О верници, плашете се од Аллаха, и бидете со оние кои се искрени.” ( Ет-Тевбе : 119 )

Аллаховиот Пејгамбер а.с. рекол:

“ Бидете искрени, бидејќи искреноста води кон добродетелство, а доброд- етелството води во Џеннет. Човекот ја зборува вистината и тежи кон искреноста се додека биде запишан кај Аллаха како искрен.” ( Муслим )

МУДРОСТА НА ЛУКМАН

Сувејд ибн Малик пренесува дека Мудриот Лукман бил прашан: Како си достигнал до тој степен на мудрост?
    - “Со искрено зборување, извршување на доверените нешта и изоставање на работи кои не ме интересираат.” Одговорил мудриот Лукман.

ГОВОРОТ НА АБДУЛЛАХ ИБН МЕС’УД Р.А.

Се пренесува дека Абдуллах ибн Мес’уд р.а. рекол: “ Најискрен говор е Алаховиот збор, најблагороден говор е спомнување на Аллах џ.ш., најгора слепост е слепоста на срцето, она што е малку а е доволно подобро е од она што е многу но протерано, најкасно каење е каењето на Судниот ден, најдобро богатство е богатството на душата, а најдобра опскрба е богобојазливост, алкохолот е мајка на сите зла, жените се слуги на шејтанот, младоста е дел на лудост, најлоша заработувачка е по пат на камата, и најголем грев е лажен јазик.”

НЕМОЖАМ ДА ГО НЕГИРАМ АЛЛАХОВИОТ БЛАГОДЕТ

Во една прилика додека злогласниот Хаџџаџ ибн Јусуф држел хутба, малку продолжил во време, па некој од присутните повикал: “Намаз! Времето не чека! А ни Господарот нема да ти прости!” Хаџџаџ наредил да се стави во затвор.

Покасно неговите дошле и тврделе дека е ненорма- лен. На тоа Хаџџаџ рекол: Ако признае дека е будала ќе го пуштам од затвор! Меѓутоа човекот рекол: “Не можам да го негирам благодетот кој Аллах ми го дал(Разумот) а за себе да речам дека сум будала, кога Аллах од тоа ме сочувал.” Кога Хаџџаџ ја увидел неговата искреност се предомислил и го пуштил од затвор.

ИСКРЕНОСТА ТЕ ОЖЕНИ!!

Познатиот муезин на Мухаммед а.с. Билал Ел-Хабеши тргнал да му побара жена курејшијка за својот брат. На луѓето им велел: “Ние сме тие како што знаете, бевме робови, Аллах нE слободил; бевме залутани, Аллах нe упатил; бевме сиромашни, Аллах нe збогатил. Ја барам вашата ќерка за мојот брат: ако ја дадете Фала на Аллаха, а ако не одбиете Аллах е најголем.

” Некои и рекле на фамилијата: Билал го знаете неговиот плод во ширење на Аллаховата вера, и неговите дела со Пејгамб- ерот. Затоа оженете го брат му!

Неговиот брат се сврте кон Билала и му рече: Аллах да ти прости, спомна само некои од нашите заслуги во Ислам а другите ги испушти. Тогаш Билал му рече: “Искрено зборувавме и искреноста те ожени.”

ОСТАВИ ЈА ЛАГАТА

Се пренесува дека некој бедуин му предложил на Аллаховиот Пејгамбер да остави само едно забрането дело од: кражба, блуд, лага… Пејгамберот а.с. му рече:

Остави ја лагата!. И човекот секогаш кога посакувал да направи некое забрането дело велел: Како ќе му одговорам на Пејгамберот а.с. кога ќе ме праша!? Ако признаам дека направив грев ќе ме казни, а ако го излажам, тогаш ќе го изневерам даденото ветување дека нема да лажам. И на таков начин оставањето на лагата беше причина да ги избегнува сите харами и потоа искрено се покајал од сите забранети дела.

[You must be registered and logged in to see this link.]

ПЛОДОВИ НА ИСКРЕНОСТА

Алимот Ебу Бекр Ел-Џезаири спомнува некои од плодовите на искреноста:
    Безгрижност и смиреност, бидејќи Пејгамберот а.с. рекол: “Искреноста ( Вистинитоста ) E сигурност.”
    Благослов во заработувачка, бидејќи Пејгамберот а.с. рекол: “Ако продавачот и купувачот при купопро- дажба бидат искрени и чесни, купопродажбата ќе им биде благословена на двајцата, а ако нешто сокријат или измамат, купопродажбата ќе им биде неблагослов-
    ена. ( Бухари )

Постигнување положба како шехид, бидејќи Пејгам- берот а.с. рекол: “Кој искрено го моли Аллаха да умре како шехид, Аллах ќе му подари положба на шехид, па дури и да умре на своја постела.” ( Муслим )
    Спас од нешто што се плаши.

Во таа смисла се пренесува дека некој човек, бегајќи од своите прогонители, го замолил еден побожен човек да го заштити од нив, и му рекол: Скриј ме од оние кои ме бркаат! Човекот му рекол: Легни овде! И потоа го покрил со палмини лисја.

Кога неговите прогонители покасно дошле и се распрашале за него, тој им рекол: “Ене го лежи под лисјана” ! – Тие помислиле дека се шегува со нив и си заминале. Човекот се спасил благо- дарејќи на искреноста на побожниот човек.
    ( Минхаџул-Муслим : 234 )

КАКО ЌЕ БИДЕ СО ТЕБЕ О ХИШАМ?!

Емевискиот халифа Хишам ибн Абдулмелик побарал од учениот Тавус Ел-Јемани да оди кај него во кралскиот дворец. Кога влегол кај него, не го поселамил со прекарот ‘Владар на верниците’ туку му рекол: Ес-Селаму Алејке О Хишам! Потоа седнал до него, и му рекол: Како ќе биде со тебе О Хишам?! Тогаш Хишам се налути и му рече: О Тавус, што те натера на таквото однесување?

Тавус запрашал: Што сум направил? Тогаш Хишам уште повеќе се разлути и му рече: Чевлите ги слече покрај мојот килим, не ме поселами со прекарот ‘Владар на верниците’ и седна покрај мене без моја дозвола, и рече: Како ќе биде со тебе О Хишам!?

Тавус му одговорил: “Што се однесува до чевлите, јас секој ден ги слекувам пред мојот Господар пет пати, а за тоа што не те поселамив со прекарот ‘Владар на верниц- ите’ бидејќи сигурен сум дека сите луѓе не се задоволни од твоето владеење, па, мразев да лажам. А што се однесува до седнувањето покрај тебе, бидејќи го слушнав Имам Алија како вели: “Ако сакаш да погледнеш во човек од жителите на Џехенем, тогаш погледај во човек кој седи а околу него луѓето стојат.”

Тогаш Хишам побарал од него уште да го советува. Тавус продолжил, го слушнав Имам Алија р.а. како вели: “ Во Џехенем има големи змии и акреби колку маски, ќе го каснуваат секој владар кој бил неправеден спрема своите поданици.” Потоа Тавус станал и си заминал.

Афтор: Ариф Рамадани

2Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  Empty Искреност Пон 29 Aвг 2011, 7:11 pm

Muaz al Islam

Muaz al Islam
    Модератор
    Модератор

Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  201836

Искреност, Вистиност, Исправност, Чесност  820124

Во Името На Аллах џ.ш, Милостивиот, Самилосен!

Аллах (џ.ш.) вели:

“О верници, плашете се од Аллах и бидете со оние кои се искрени.” (Ет-Тевбе, 19)

“... и искрените мажи и искрените жени...” (Ел-Ахзаб, 35)

“... подобро им беше да беа искрени спрема Аллах.” (Мухаммед, 21)

Се пренесува од Ибн Месуд (р.а.) дека Пејгамберот (с.а.в.с.) рекол:

“Искреноста, навистина, води до добротворство, а добротворството води до џеннетот. Човекот е искрен додека Аллах не запише кај Себе дека тој е искрен (садик). Лажењето, навистина, води до расипаност, а расипаноста води до џехеннемот. Човекот е лажго додека Аллах не запише кај себе дека е лажго.” (Муттефекун Алејх)

Се пренесува од Ебу Мухаммед Хасан б. Али б. Ебу Талиб (р.а.) дека рекол: “Запаметив од Аллаховиот пејгамбер (с.а.в.с.) кога рече:

“Остави го она во што се сомневаш, а не она во што не се сомневаш. Искреноста, навистина, е извесност а лажењето сомневање.”

. Се пренесува од Ебу Сабит (р.а.), се вели од Ебу Сеид како Секил б. Хунејф (р.а.) - еден од учесниците на Бедр - дека Пејгамберот (с.а.в.с.) рекол:

“Кој ќе побара од Возвишениот Аллах шехадет, искрено, Аллах ќе му даде степен на шехид па макар да умре во својот кревет.” (Муслим)

http://www.ahlu-sunnah.org

Преглед на претходна тема Преглед на наредна тема Вратете се на почетокот  Порака [Страна 1 of 1]