Ес селаму алејкум ве рахметуаллах ве берекетуху Сестра "Ila".
Мило ми е многу, што имаш прашања, и што сакаш се повеќе и повеќе од нашата прекрасна религија да научиш.
Како прво, едно да го одземам унапред: Човек, кој што не го следи суннетот од сејдина Мухаммад
, не може да биде подобар од оној, кој што го следи на истиот, затоа што само во куранот и суннетот можеме да најдиме, или, да на учиме, кој начин на Аллах субаханаху ве теала да му се молиме, или, да му правиме ибадет - буквално: со кој начин на ибдает можеме да ја добиеме неговата милост - бииднИллах!
Како што спомна ти, на вистина е нај добриот збор за човекот, да се нарекува „Муслиман„, не суфија, не ханифија, не маликија, не шафитија, не хабналија, не мартуридија итк. - Муслиман е нај личниот збор. Аллах да те награди за тоа мислење од твоја страна! Аллахума Амин!
Сега - зборот „Салафи„ им се нарекува на оние, који што ги следат на Суннетот, Асхабиите, Табиините и сите оние, који што равотат само со Куран и Суннет, како големите Имам (Абу Ханифа, Малик, Шафии, Ханбали...)...
Мухаммад
рече:
„Нај добриот народ е тој со мене (Асхабии), па после тие по ниф (Табиини), па после тие по ниф. Значи првите генерации од исламот, се нај добрите, и нај упатените.
И сега - зашто се нарекуваат многу муслимани, како што наведи ти, ханефии итк.?
Одговорт е едноставен - затоа што имаат во некои прашања, други стафови - на пример, други стаф на разбирање во некоја тематика, на пример - во клајнање, ка де да се стават рацете, на грудите? на стомакот? под стомакот?
Алимите, који што ги спомнав, имаа во ова прашање, рзаличити стафови - (Ханифа, Малик, Шафии и Ханбали) - но тоа не значи, дека тие се не упатени - разликата на нив е таја, што тие не ги знаеле сите хадиси, који што постоеле од Мухаммед
.
На пример: Абу ханифа рахимуАллах, живеел во Куфа (Ирак), а имам малик во исто време, во Медина (Арабија) - тие двајца имале разни извори на хадиси, имам абу ханифа знаел хадиси, што не му биле познати на имам малик, а имам малик знаел хадиси, који што не му биле познати на имам ханифа итк. -
Е сега - поради нивното знаење, се деси, да некоји луџе, кога зборувале за вакви теми, рекле: „
Ние го имаме стафот на имам абу ханифа, другите рекле,
ние го имаме стафот на имам малик, и така на таму. Поради вакви и слични изјави, се извадопа исламски школа - како што викаме ние денес; „Јас ссам Ханифија„. - Тоа незначи ништо друго од сем тоа, дека тој човек го има на стафот од имам абу ханифа, кој што беше „иншАллах„ следбеник на ресулАллах
, и кој што работеше по куран и суннет, се додека му беше информацијата присутна.
Луеџето, који што се нарекуваат по тие имиња, тврдат, дека се навистина на тој стаф, и самите се нарекуваат така...а за името „Вехабии„, тоа е измислено име, од страна на Енглезите и тогашните Османлии, који што беја протиф Шеих Мухаммаб ибн Абдул Вехаб - тој имам го имаше истиот стаф како тие четири имами, но османлиите и суфиите, који што го имале нај големиот број во исламот, беја протиф него, затоа што тој им донесе докази, који тие не сакаа да ги прифаќаат - тие докази им беја на првите генерации познати, но во тек на време, тие сите се заборавија, или пак со лични интерпретации се игнорираа.
Тие вехабии, се нарекуваат самите „Салафии„, значи, следбениви на првите генерации, од ресулАллах
до тие, што исто така ги следат на нив.
Нажалост што е така, да се нарекуваме со други имиња него со прекрасното име „Муслимани„ - но тоа е реалитет, затоа што многу различити зекти излегоа во исламот, који што ги негираат на доказите од куран и суннет, исто така на интерпретациите од нај добрите алими во исламот.
Нажалост дојде време, што не прислиува така да се викаме, за да се знае - кој е следбеник на вистината, а кој е следбеник на заблудоста, со корситење на „измислени или многу слаби„ хадиси, од ресулАллах
.
РесулАллах
рече:
„Од мојот Уммет ке истекнат 73 групи, а само една од нив ке оди во рајот (џелнет) - тие се следбениците на мојот суннет.„ Сестро, немој да бидеш тажна на ова, дека имаат многу нарекувања. Јас лично се ценам како следбеник на „салаф ус-салих„, значи на првите генерации, со надеж, милоста Аллахова да ја добиам. Во исто тоа, ги сакам и ги следам на сите алими, који што имале по некогаш различити стафови - но го примам секогаш самој „нај јаките„ докази од куран и суннет. Се десава некогаш, да ми се свиџа стафот од Ханифа повече него од Малик, исто така се десава и обратно, затоа што некој од тие двајца има по јак доказ.
ИншАллах ме свати, што сакам да ти кажам.