ИСА А.С. И НЕГОВИОТ ДРУГАРСе пренесува дека Иса а.с., во една прошетка со својот другар, шетајќи и двајцата многу огладнеле. Стигнале до некое село и Иса а.с., му рекол на другарот: - „Оди и побарај храна од жителите на ова село.“
Иса а.с., почнал да клања, а другар му донесол три леба. Додека Иса а.с., клањал, тој си изел еден леб. Откако Иса а.с. завршил со намазот., го прашал својот другар:
-,,Каде ти е третиот леб?
Другарот му рекол: -,,Само два леба имав”.
Потоа, поминале покрај некоја газела, Иса а.с. ја повикал и заклал.
Откако убаво се најале и рекол на газелата:
-,,Стани со изин од Аллах џ.ш.“ И, навистина газелата станала. Другар му со чудење викнал: „Субханаллах! (Славен да е Аллах).“
Иса а.с., на тоа му рекол:
-„Те колнам во оној кој ти го покажа овој доказ, каде е третиот леб?
Другар му одговорил: 'Не беа три, туку два леба.”
Продолжиле да одат понатаму и поминале покрај некоја голема река.
А, Иса а.с., го фатил за рака другарот и ја поминале реката одејќи над вода. Другар му повторно изговорил со чудење: 'Субханаллах!
Иса а.с., пак го прашал: „Те колнам во оној кој ти го покажа овој доказ, - каде е третиот леб?“
Другар му повторно рекол: 'Не беа, освен два леба.”
Наближиле до едно село. Во неговата близина нашле три големи, парчиња злато.
Тогаш Иса а.с., рекол:
,,Едно за мене, едно за тебе и едно за оној со третиот леб.”
Другар му тогаш силно извикал: -,,Јас го изедов третиот леб!”
Иса а.с., се насмевнал и му рекол: ,,Сите се твои, земи ги”.
Се разделиле. И додека другар му се радувал и играл со трите парчиња злато, поминале тројца разбојници, го убиле и му го зеле златото.
Двајцата разбојници му рекле на третиот: -,,Оди до селото и донеси ни јадење”. А овој, отишол.
Додека третиот одел по храна во селото, двајцата разбојници се договориле да го убијат кога ќе донесе храна, и златото да го поделат помеѓу себе на два дела.
А, тој пак што отишол да купи храна си мислел: -,,Да им ставам отров во хранава и да ги убијам, па така целото злато ќе ми припадне мене.”
Така и направил.
Кога се вратил со храната, тие двајца го убиле, па си зеле од храната да јадат и така се отруле и умреле.
Потоа поминал Иса а.с., и ги видел сите тројца легнати, умрени и му рекол на неговиот ученик што бил со него:
-,,Вака, прави дуњалукот со неговите вљубеници, затоа внимавајте на него!”