1 Prej ku e merr diturine islame? Пон 28 Сеп 2015, 8:09 pm
muharem fazli
Талиб
بسم الله الرحمن الرحيم
Bismil-lahir-Rahmanir-Rahim
Përgjigje:Allahu,subhanehu ve teala,na krijoi që t'i bëjmë ibadet Atij dhe të mos i përshkruajmë shok në asgjë.Argumenti është fjala e Allahut s.v.t.:"
وما خلقت الجن والإنس إلا ليعبدون Unë nuk i krijova xhinët dhe njerëzit për tjetër pos që të më adhurojnë."(Dharijat 51:56).
Ndërsa Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë"E drejtë e Allahut tek robërit është që t'a adhurojnë dhe të mos i përshkruajnë shok në asgjë" (Muttefekun Alejhi).
Pyetja: Çka domethënë ibadet? |
Përgjigje:Ibadeti është emër i përgjithshëm për tërë atë që Allahu s.v.t.,e do prej fjalëve dhe veprave,si :
duaja (lutja),namazi,kurbani,etj.
Ka thënë Allahu s.v.t"Thuaj:
" قُلْ إِنَّ صَلاَتِي وَنُسُكِي وَمَحْيَايَ وَمَمَاتِي لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ Namazi im,kurbani im dhe vdekja ime janë thjesht për All-llahun,Zotin e botëve".(En'am 162)
Ndërsa Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë:
"Thotë Allahu s.v.t"…robi nuk afrohet tek Unë me diç më të dashur tek Unë sesa ajo që ia kam obliguar".(Hadith kudsijj,transmeton Buhariu).
PYETJA 3:Si ta adhurojmë Allahun? |
Përgjigje:Allahun,subhanehu ve teala,e adhurojmë ashtu siç na urdhëroi Ai dhe i dërguari i Tij.
Thotë Allahu s.v.t
" يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَلَا تُبْطِلُوا أَعْمَالَكُمْ O ju besimtarë,respektojeni All-llahun dhe respekto-jeni të dërguarin,e mos i çoni kot veprat tuaja!(Muhammed 33).
Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë:
"Kush bën ndonjë vepër që nuk është në përputhje me çështjen tonë (traditën tonë),ajo është e refuzuar".(Muslimi).
PYETJA 4: A e adhurojmë Allahun me frikë dhe shpresë? |
PËRGJEGJA 4: Po,e adhurojmë kështu.
Thotë Allahu s.v.t,në përshkrimin që ua bën besimtarëve" يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفاً وَطَمَعاً …duke e lutur Zotin e tyre nga frika dhe nga shpresa…(Sexhde 16).
Ka thënë Pejgamberi s.a.v.s.;
"E lus Allahun për Xhennet dhe kërkoj mbrojtje prej Tij nga zjarri".(Hadith sahih,transmeton Ebu Davudi).
PYETJA 5: Çfare domethënë bëmirësi (Ihsan) në ibadete? |
PËRGJEGJA 5: Ihsani-bëmirësia është të vëzhguarit e Allahut s.v.t.,në ibadet-adhurim.
Thotë Allahu s.v.t:
" الَّذِي يَرَاكَ حِينَ تَقُومُ {218} وَتَقَلُّبَكَ فِي السَّاجِدِينَ I cili të sheh kur të ngrihesh në këmbë.(E të sheh) Edhe lëvizjen tënde në mesin e atyre që falen. (Shuara 218-219).
Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë "Ihsani është t'a adhurosh Allahun sikurse ti e shef,sepse edhe nëse ti nuk e shef,Ai të shef ty".(Muslimi).
LLOJET E TEUHIDIT DHE DOBITE E TIJ
PYETJA 6: Përse Allahu dërgoi pejgamberë? |
PËRGJEGJA 6: Allahu s.v.t i dergoi ata që të ftojnë në adhurimin për Të dhe largimin e Shirkut (politeizmit) nga Ai.
Thotë Allahu s.v.t:
" وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِي كُلِّ أُمَّةٍ رَّسُولاً أَنِ اعْبُدُواْ اللّهَ وَاجْتَنِبُواْ الطَّاغُوتَ Ne dërguam në çdo popull të dërguar që t'u thonë:
"Adhuroni vetëm All-llahun,e largonu djajve (adhurimit të tyre)!"(Nahl 36).
Ka thënë Pejgamberi s.a.v.s.,"…dhe Pejgamberët janë vëllezër…(pokështu) feja e tyre është një".
(Muttefekun Alejhi)
PYETJA 7: Çfare domethënë Njëshmëria e Rububijetit (Zotësisë)? |
PËRGJEGJA 7: Domethënë t'a njësosh Allahun, subhanehu ve teala,në veprat e Tij,si: krijim, udhëheqje, etj.
Thotë Allahu s.v.t" الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ Falënderimi i takon All-llahut,Zotit të botërave".(Fatiha 2).
Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë" Ti je Zoti i qiejve dhe tokës".(Muttefekun Alejhi).
PYETJA 8: Çfare domethënë Njëshmëria e Uluhijjetit (të adhuruarit vetëm Allahun)? |
PËRGJEGJA 8: Domethënë Njëshmëria e Tij me ibadet,si: duaja,therrja,zotimi.
Thotë Allahu s.v.t"
وَإِلَـهُكُمْ إِلَهٌ وَاحِدٌ لاَّ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ Zoti juaj (që meriton adhurim) është një,All-llahu,nuk ka zot pos Atij që është Mëshirëplotë,gjithnjë mëshiron.(Bekare 163).
Pejgamberi s.a.v.s.,ka thene"Le të jetë shehadeti (dëshmia) se nuk meriton adhurimin më të drejtë askush pos Allahut,ajo që më së pari i thërret në të".(Muttefeun alejhi).
Ndërsa në verzionin e Buhariut qëndron"..Që t'a njësojnë Allahun".
PYETJA 9: Çfare domethënë Njëshmëria e Emrave dhe Cilësive të Allahut s.v.t? |
PËRGJEGJA 9: Domethënë: Vërtetimi i asaj,me të cilën Allahu,subhanehu ve teala, e përshkroi Veten e Vet në Kur'an apo e përshkroi Atë i dërguari i Tij në hadithet e tij të vërteta,duke mos i bërë te'vil (koment),apo tefvid[You must be registered and logged in to see this link.]( bartja e domethënieve të tyre tek Allahu,subhanehu ve teala),apo temthil (ngjasim), apo ta'til (Mohim).
Si psh: Ngritjen (Istivane) e Allahut ,Subhanehu ve teala,zbritjen e Allahut,Subhanehu ve teala ,dorën e Allahut,Subhanehu ve teala ,etj,por duke i lënë ashtu siç i takojnë Madhërisë së Tij.
Ka thënë Allahu,subhanehu ve teala,
"لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ البَصِيرُ …Asnjë send nuk është si Ai; Ai është dëgjuesi, shikuesi.(Shura 11).
Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë"Allahu çdo natë zbret[You must be registered and logged in to see this link.][2] në qiellin e dunjasë".(Muslimi).
PYETJA 10: Ku është Allahu? |
PËRGJEGJA 10 : Allahu,subhanehu ve teala,është mbi Arsh,mbi qiellë.
Ka thënë Allahu,subhanehu ve teala,
"الرَّحْمَنُ عَلَى الْعَرْشِ اسْتَوَى Mëshiruesi që qëndron mbi Arsh.(Taha 5).
Ka thënë Pejgamberi s.a.v.s.,"Allahu ka shkruar një libër ..i cili është tek Ai mbi Arsh".(Muttefekun alejhi).
PYETJA 11: A është Allahu me ne? |
PËRGJEGJA 11: Po,Allahu është me ne ,me të dëgjuarit,shiquarit dhe diturinë e Tij.
Thotë Allahu,subhanehu ve teala,
" قَالَ لَا تَخَافَا إِنَّنِي مَعَكُمَا أَسْمَعُ وَأَرَى Ai (All-llahu) tha: "Mos u frikësoni,se Unë (me ndihmën Time) jam me ju, dëgjoj (ç'do t'ju thotë) dhe shoh (ç'do të bën me ju)".(Taha 46).
Ka thënë Pejgamberi s.a.v.s.,"Ju po e lutni Atë që dëgjon,është afër dhe është me ju (me diturinë e Tij)".(Muslimi).
PYETJA 12: Çfare dobie ka Njëshmëria? |
PËRGJEGJA 12: Dobia e Njëshmërisë është:
Udhëzimi në dunja,falja e mëkateve si dhe siguria në Ahiret nga ndëshkimi.
Thotë Allahu,subhanehu ve teala,
"الَّذِينَ آمَنُواْ وَلَمْ يَلْبِسُواْ إِيمَانَهُم بِظُلْمٍ أُوْلَـئِكَ لَهُمُ الأَمْنُ وَهُم مُّهْتَدُونَ Ata që besuan dhe besimin e tyre nuk e ngatërruan me besim të kotë(shirk), atyre u takon të jenë të sigurt dhe ata janë në rrugë të drejtë.(En'am 82).
Pejgamberi s.a.v.s.,ka thënë:
"E drejtë e robërve tek Allahu është ,që të mos e ndëshkojë atë që nuk i ka përshkruar shok në asgjë".(Muttefekun alejhi).
Pyetja: Përse Na Krijoi Allahu? |