1 ДОВА ПРОТИВ ТАГА Чет 26 Сеп 2013, 2:04 pm
Al-Ghuraba
Модератор
Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосниот!
Се пренесува од Абдуллах ибн Мес'уд, радијАллаху анху, дека рекол:'Аллаховиот Пратеник, саллАллаху алејхи ве селлем, рекол: “Нема никогаш робот кога ќе го снајде загриженост и тага да ги изговори следниве зборови, а Аллах да не сака да ја отстрани од него грижата негова и замени тагата со радост:
“Аллахумме инни 'абдуке вебну абдике вебну еметике, насијети биједике, мадин фијје хукмуке, 'адлун фијје кадауке, ес'елуке бикулли исмин хуве леке, семмејете бихи нефсеке евензелтеху фи китабике ев аллемтеху ехаден мин халкике еви-сте'серте бихи фи 'илми-л-гајби 'индеке ен теџ'але-л-Кур'ане-л 'азиме раби'а калби, ве нуре садри, ве џелае хузни, ве зехабе хемми“.
“Аллаху мој! Ја сам, навистина, Твој роб, син на Твојот роб, син на Твоја робинка. Под Твое управување сум, мојот статус веќе пред тоа е одреден кај Тебе, Твојата пресуда за мене е праведна. Затоа, Те довикувам со сите Твои имиња кои Себе си се нарекол, или во Својата Книга си ги објавил, или на некој од Своите созданија си ги соопштил, или пак ги задржа кај Себе како знаење необјаснето, Те довикувам величествениот Кур'ан да го направиш оживување на моето срце, светло на моите гради, разгалување на моите таги и отргнување на моите грижи.“
ahlu-sunnah