1 Приказна од илјадa и една ноќ - НЕКШИВАНДИ ТАРИКАТ Саб 25 Сеп 2010, 10:45 pm
Abu Al-Amin
Брат
Edna od naj Interesnite Tariki vo Sufistichkiot Muteoloshki Zabludok e "Nekshibandi Tarikat"...eve na Primer ovaa "NIVNA" Prikazna -
Si bilo ednas...
Vo Vremeto na „Gaws-i Hizani“ imashe eden Chovek, koj sto gi podnizuvashe u ubivashe na Ludzheto – i isto taka praveshe mnogu Zinalok. Toj samiot so gordost se dicheshe, deka so mnogu Zeni pravel Zinalok.
Eden Den Sheikh Seyyid Seyda-i Tagi [Kuddise Sirruh] zamina pokraj Grobot od toj "Zalim" i se ispuli preku „KASHF“ [demek Sheikhot imal Dozvola za toa] sto se desavat so toj Covek vo Grobot.
Sheikhot vide, deka toj Covek se kazne vo Oganot. Kaznata beshe tolku cvrsta – duri Sheikh Seyda-i Tagi [Kuddise Sirruh] nemozeshe da se doblizhi do Grobot.
Posle nekolku Godini pomina Sheikh Seyyid Abdurrahman at Tagi [Kuddise Sirruh] ponovo pokraj Grobot i ponovo pogledna vo Grobot...
...no Ovoj Pat nemashe Ogan i nikakva Kazna. Seyda-i Tagi [Kuddise Sirruh] beshe vozbuden i pojde kade Gaws-i Hizani [Kuddise Sirruh].
Koga mu go kazha sve sto se desi, Gaws-i Hizani [Kuddise Sirruh] reche:
Pred nekoj Mesec dojde Vnukot od toj Covek i napravi Tawba-Biyat (znachi Tujbe napravil za nego). Posle toa, Allah subahanahu wa Tealá mu ja skina kaznata od Covekot vo Grobot. Ovaa Tarkiat Nekshibandija e tolku Vredna – duri i na sedmata Generacija ja fkluchuva, ako nekoj iskreno napravi Teuba.
...ako ne se Mrtvi, zivi se do Deneska...!
Dali mozhe nekoj da mi kazhe, kkako i kade mozham da podadam Molba, za da se fklucham vo taja Tarikat - zatoa Vrednosta e navistina mnogu golema...WOW!!!