Насер ибн АбдулКерим ел-Акл
Тој е професор колку што мене ми е познато од Ријадскиот Факултет!!!
Тука каде се спомнати ова што е постирано за Хариџиите, е извадок од неговата книга која носи наслов:
Dirasat fil-Ehva'i vel-Fireki
vel-Bide'i ve Mevkifus-Selefi Minha
Читајќи ја книгата и кога малку прелетав низ интернет страните, забележав многу се користат со оваа книга или земаат нешто од неа, да би докажале она што зборуваат.
Па така ќе видиш сите кои заговараат дека Теквирот е нешто страшно бегај од тоа, ја користат оваа книга за докажување, не би споменувал имиња од тие Даии, ама најпојќе ги има на Балканов.
Некогаш си мислев како тоа да има толкава омраза и дали ти Даии нешто учеле таму на факултетите по Мека , Медина, Ријад, Сирија, Египет, Јордан, ама кога ќе видам какви билмези од професори имале не ме чуди.
Читајќи ја книгата забележав еден многу голем проблем, а тоа според мое мислење се одразува најповеќе на нас и следејќи ги сите настани и поделби што се дешаваа задниве неколку години во оние групации кои се препишуваа на оние кои го оживуваа Суннетот на Мухаммед с.а.в.с. оваа книга има многу голем удел во сето тоа.
Да не должам повеќе затоа јас од Ислам Нур побарав да ни каже нешто за овој инсан, а јас не можев ништо да најдам за него освен да е од оние кои страсно го подржуваат на Тагутот од Саудиска Арабија и неговата Фамилија, па и не е чудно што напишал ваква книга, сите групации кои ги спомнува тука се од оние кои се борат против Тагутите на некој си начин, а многу мина од ними лежат по затвори.
А за Мустафа Шукри и неговото дбижење чекам уште некои информации за него.